Les unitats especialitzades en asma greu de la Comunitat Valenciana aconsegueixen un control millor d’aquesta malaltia

Les unitats especialitzades en asma dels hospitals de la Comunitat Valenciana coadjuven al millor control de la malaltia tant en persones adultes com en la població pediàtrica. En aquestes unitats treballen de forma coordinada especialistes en Pneumologia, Al·lergologia, Otorinolaringologia, Pediatria, Farmàcia, Immunologia, Anatomia Patològica, Anàlisis Clíniques i Infermeria.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Asma que aquest any es commemora el 3 de maig, els i les professionals d’aquestes unitats, presents a les tres províncies valencianes, recalquen la importància del treball multidisciplinari no només per poder recomanar a les persones afectades el millor tractament farmacològic individualitzat, sinó també per proporcionar-los els coneixements i habilitats de maneig de la seva malaltia que els permetin prevenir crisis asmàtiques.

L’asma és una malaltia inflamatòria crònica de les vies respiratòries que afecta aproximadament el 5% de la població adulta, especialment les dones. És una de les malalties respiratòries cròniques més comunes a tot el món.

De fet, segons xifres preliminars, l’any passat hi va haver un miler d’hospitalitzacions per asma i els centres de salut valencians van atendre gairebé 323.000 consultes.

Fàrmacs biològics i inhaladors d’una sola presa

La sensibilització als al·lèrgens és una causa freqüent d’asma i en moltes àrees contribueix potencialment a explicar entre el 65% i el 90% dels casos a la població de nens i adolescents. El 80% dels pacients amb asma també pateix rinitis. Altres factors externs que contribueixen a desencadenar els símptomes són les infeccions víriques i l’exposició a irritants.

“Afortunadament, tenim cada vegada més avenços terapèutics que ens ajuden a controlar la malaltia, tant fàrmacs biològics (que ja n’hi ha cinc al mercat) com inhaladors més potents amb posologies més còmodes (n’hi ha prou que s’administrin una vegada al dia)” , ha assenyalat la cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset, Eva Martínez-Moragón.

Les persones amb asma s’han de posar en mans especialitzades, seguir els tractaments prescrits i evitar els factors externs que poden ajudar a desencadenar crisis d’asma.

“En aquest sentit, destaca el tabac, que augmenta fins a 3,9 vegades el risc de desenvolupar asma i que dificulta molt el maneig de la malaltia. Les persones fumadores tenen símptomes malgrat el tractament, pitjor control clínic, pateixen més aguditzacions i una pèrdua accelerada de la funció pulmonar”, ha apuntat Martínez-Moragón.

Tampoc no hem d’oblidar les infeccions respiratòries com a factor desencadenant de l’asma, sobretot víriques. Per això, els especialistes assenyalen que és important no descuidar el rentat de mans, la distància social i les màscares en determinats contextos.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: