DestacatSanitat

Les 80.000 persones que prenen medicaments dispensats a l’hospital podran retirar-los en el seu centre de salut, la seva farmàcia o al domicili

El seguiment per mitjans telemàtics de pacients que, sense estar ingressats, necessiten medicaments que només es dispensen en hospitals, o la retirada d’aquests fàrmacs fora de centre hospitalari es consolida a la Comunitat Valenciana.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dictat les instruccions que desenvolupen el Pla Assistencial d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (PAT), el paraigua que dóna cobertura a aquests serveis.

Es tracta d’iniciatives concebudes per millorar la qualitat de vida de prop de 80.000 persones amb malalties cròniques, degeneratives o rares que fins ara havien de desplaçar-se a les Unitats d’Atenció Farmacèutica a Pacients Externs (UFPE) dels Serveis de Farmàcia Hospitalària (SFH) per sotmetre a controls farmacoterapèutics, i per retirar la medicació que prenen.

Sanitat porta treballant en l’optimització d’aquest servei des de 2019 i, durant la pandèmia, les UFPE ja han estat realitzant lliuraments de medicaments fins i tot en els propis domicilis dels i les pacients per sortejar les restriccions de mobilitat imposades pels diferents estats d’alarma.

Amb les a actuals directrius, equip de farmàcia hospitalària i pacients decidiran de forma coordinada el millor mitjà per a realitzar els controls farmacoterapèutics, i el punt de recollida de fàrmacs més convenient per a usuaris i usuàries.

Aquesta activitat s’adequarà a les necessitats i preferències de les persones ateses, i tant l’activitat presencial com la dispensació tradicional en els hospitals es mantindran, de manera que s’amplia l’oferta que els hospitals presten.

D’aquesta manera, la modalitat convencional d’atenció farmacèutica hospitalària es podrà compaginar amb la consulta i el contacte a través de mitjans telemàtics, sempre que es preservi la privacitat i seguretat de les comunicacions.

Per la seva banda, la retirada de medicaments hospitalaris es podrà fer, a més de a l’hospital, en altres centres de el Sistema Sanitari Valencià (un centre de salut, per exemple) així com en espais de proximitat per a pacients, com són les oficines de farmàcia , i en casos necessaris, en el propi domicili.

Per ordenar el servei i fer un ús adequat dels recursos disponibles, s’han definit uns criteris d’inclusió i un ordre de prioritats. Així, per exemple, els que viuen en zones rurals allunyades o presenten dificultats per desplaçar-se fins a l’hospital tenen prioritat alta.

Aquesta reorganització dels serveis d’atenció farmacèutica hospitalària, per al director general de Farmàcia i Productes Sanitaris, José Manuel Ventura, evidencia una vegada més “la professionalitat i el compromís amb el personal especialista en farmàcia hospitalària per adaptar-se a les necessitats d’uns i unes pacients que, en general, pateixen patologies d’alta complexitat i risc “.

“Són persones que necessiten uns fàrmacs que per les seves característiques farmacològiques o per motius de salut pública, només poden usar-se o dispensar-se en el medi hospitalari i arribar fins a ell, de vegades, és una càrrega afegida que el Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica busca alleujar “, afegeix Ventura.

Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (Pat)

El Pla d’Atenció Farmacèutica Telemàtica (Pat) s’emmarca en el Programa d’Optimització i Integració Terapèutica de la Conselleria, l’objectiu principal és adaptar l’atenció farmacèutica a les necessitats individuals de pacients, millorar l’accessibilitat als i les professionals sanitaris i reduir la dependència de les persones malaltes cròniques que fa a al centre hospitalari. A més, busca fomentar l’autonomia, responsabilitat i la participació dels i les pacients en les decisions que els afecten.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint