La Universitat d’Alacant treballa en una cura contra la Xylella fastidiosa, bacteri que mata els ametllers

La Universitat d’Alacant treballa en una possible cura contra la plaga que afecta els ametllers a les comarques de nord de la província d’Alacant, el bacteri Xylella fastidiosa, a través d’un conveni amb Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.

El conveni descriu un compromís de finançament a quatre anys per desenvolupar el projecte “Investigació i implementació d’estratègies microbiològiques per combatre el creixement de Xylella fastidiosa a la Comunitat Valenciana”, amb tres experts de la Universitat d’Alacant com a investigadors principals: Francis Mojica, microbiòleg i descobridor de sistema de reparació genètica CRISPR, Jesús García, també microbiòleg; i Cesar Bordehore, biòleg i expert en modelització de sistemes dinàmics i coordinador de l’Estació Científica Montgó-Dénia (ESCIMO-Dénia).

El projecte, que es desenvolupa tant en els laboratoris de campus de la UA com a l’Estació Científica Montgó a Dénia, pretén abordar una possible solució d’aquesta malaltia vegetal a partir de la utilització de proteïnes naturals codificades en el propi genoma d’Xylella fastidiosa. “Encara que està en una fase inicial, al menys a nivell de laboratori s’han identificat molècules actives (denominades endolisinas) que podrien ser candidates a una futura acció preventiva tipus vacuna (encara que realment no ho és) o curativa similar a l’efecte d’un antibiòtic per lluitar contra aquesta plaga que afecta diversos països i diferents espècies vegetals “, explica Cèsar Bordehore. Aquesta investigació no només és un punt de partida per intentar tallar aquesta problemàtica amb l’ametller a la comarca, sinó que també està afectant a altres espècies (olivera, cítrics, vinya, entre d’altres) en diferents països de tot el món, pel que la seva repercussió pot ser significativa en aquest sector.

Les dades de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica sobre la situació de la Xylella fastidiosa a la Comunitat Valenciana, durant 2017-2019, apunten que es van localitzar 60 municipis amb algun vegetal infectat i 2.764 mostres positives. Els resultats de les prospeccions realitzades en 2020 (a data de 16 de novembre) assenyalen 428 mostres positives en 17 termes municipals de la Marina Alta i la Marina Baixa.

“En línia amb el que a principis de desembre va indicar el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, quan anunciava que les dades més negatives en pèrdua d’ocupació a la Comunitat s’havien donat a la Marina Alta, fruit de l’alt pes de el sector serveis a aquesta comarca, i des d’on demanava un esforç per promoure un canvi de model productiu, projectes com aquest reflecteixen un reconeixement a la Ciència des de l’administració autonòmica i també des de l’Ajuntament de Dénia que dóna suport des de la seva creació l’Estació Científica Montgó “, assenyala el coordinar de la ESCIMO.

Estació Científica Montgó-Dénia

L’Estació Científica Montgó-Dénia- ESCIMO sorgeix d’un conveni entre la Universitat d’Alacant, Ajuntament de Dénia i Parcs Nacionals, amb l’objectiu de promoure la investigació aplicada a Dénia i la Marina Alta, on hi ha un entorn natural (terrestre i marí) privilegiat. És un laboratori dependent de la UA, a través del Institut Multidisciplinar per a l’Estudi de l’Mitjà “Ramón Margalef”, situat a les instal·lacions de l’antiga casa de l’IRYDA, propietat de Parcs Nacionals.

Aquesta aposta decidida de l’Ajuntament de Dénia per la recerca en matèria de medi natural i ciència aplicada comença donar els seus fruits en diferents camps de la ciència (microbiologia, epidemiologia, contaminació marina, contaminació de l’aigua, conservació de la biodiversitat, restauració d’ecosistemes, dinàmica costanera, seguretat en platges, entre d’altres). Segons Cesar Bordehore, “sens dubte aportarà el seu granet de sorra a l’anhelat canvi de model productiu i la millora del nostre entorn natural i la nostra qualitat de vida”. Les investigacions que es duen a terme a l’Estació Científica Montgó han estat publicades en diverses revistes científiques i s’han presentat en diversos congressos internacionals. Compta amb la participació d’una extensa xarxa de científics de diferents disciplines i institucions, tant a Espanya com a nivell internacional.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: