La Universitat d’Alacant se situa entre les cinc universitats espanyoles més transparents

La Universitat d’Alacant ha aconseguit la màxima distinció de transparència que atorga la Fundació Haz, un segell de qualitat que reconeix la bona pràctica de la institució acadèmica alacantina per mostrar públicament a la societat el desenvolupament del funcionament i la bona aplicació dels recursos. El màxim nivell de transparència es reconeix amb el segell t*** (tres estrelles), atorgat a les universitats que compleixen més del 90% dels indicadors que analitza el rànquing que elabora la fundació i que va ser presentat ahir.

A la imatge, portada de l’informe de Fundació Fes sobre transparència a universitats.

En concret, la Universitat d’Alacant compleix el 96% dels indicadors analitzats, una puntuació que és superior a la mitjana de les universitats públiques, que se situa en un 86% de compliment. Per sobre de la Universitat d’Alacant es troba únicament la Universitat Rey Juan Carlos, amb el 100%, i al mateix nivell de compliment que la UA hi ha les universitats d’Oviedo, Politècnica de Catalunya i Politècnica de Cartagena. Cal puntualitzar, a més, que amb aquesta dada la institució acadèmica alacantina es presenta com la més transparent de les universitats, tant públiques com privades, de la Comunitat Valenciana.

Amb aquest rànquing, la Fundació Fes pretén enfortir la confiança de la societat a les seves principals institucions impulsant la transparència, el bon govern i el compromís social.

Segons explica Francisco Torres, vicerector d’Estudis, Qualitat i Llengües de la Universitat d’Alacant, «des de la institució ens reconforta saber que la Fundació Haz ha reconegut la feina que s’ha fet en matèria de transparència i de bon govern. Hem adaptat la nostra informació als estàndards més exigents que estableix la normativa de transparència, tant estatal com autonòmica, i seguim treballant per atendre les qüestions que siguin susceptibles de millora».

En el mateix sentit, el vicerector puntualitza que «el fet d´haver obtingut el màxim reconeixement no ens ha de fer pensar que la tasca de la transparència està acabada. Una institució pública sempre ha de retre comptes a la societat que la sustenta ia la qual serveix. I en aquest sentit, des de la Universitat d’Alacant continuem treballant amb aquesta finalitat i, a més, amb la satisfacció del reconeixement extern que ens dóna aquest segell».

Entre els més de 25 indicadors que analitza la fundació per a l’elaboració del rànquing destaquen alguns com la publicació del pla estratègic, del nombre de personal contractat per categories, la composició dels seus òrgans de govern amb noms complets i responsabilitats, els seus estatuts, els seus pressupostos o informes sobre control del consell social i de responsabilitat social, entre d’altres.

Un segell de transparència és una acreditació que una institució independent qualificada atorga a una entitat per certificar el compliment d’aquesta una sèrie de criteris o estàndards de transparència. L’obtenció del segell permet a l’entitat acreditada, en aquest cas la UA, enfortir-ne la confiança en recolzar-se en un sistema extern de verificació.

El segell “t de transparent” és una marca creada per la Fundació Fes i s’atorga en tres modalitats segons el grau de compliment dels indicadors de transparència. La modalitat t*** es concedeix a les institucions que compleixen més del 90% dels indicadors, com és el cas de la Universitat dAlacant. Els segells de dos i una estrella es reserven per a aquelles institucions que compleixen entre el 80% i el 90% dels indicadors i entre el 70% i el 80%, respectivament.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: