La Universitat d’Alacant es mobilitza per Ucraïna

La Universitat d’Alacant ha posat en marxa un grup de treball institucional d’ajuda a Ucraïna, integrat pels vicerectorats responsables de Relacions Internacionals, Responsabilitat Social, Estudiants i Cultura, amb l’objectiu d’unir esforços i preparar un programa d’ajuda global davant de la propera arribada de refugiats ucraïnesos a Alacant, atès l’estat de guerra que viu el país.

Impulsada pel rectorat, aquesta plataforma posarà en marxa un servei de traducció amb voluntariats lingüístics, ajuda humanitària amb una partida de 10 mil euros de cooperació internacional, acompanyament psicològic i projectes d’acollida de refugiats ucraïnesos que inclouran, un cop arribin a Alacant, fórmules per integrar a la UA estudiants, professors i investigadors durant la seva estada a Alacant, participació gratuïta en totes les activitats culturals i accions de voluntariat de tota la comunitat universitària.

Els professors de la UA Juan Miguel Ortega i Natalia Timoixenko (d’origen ucraïnès) participaran activament en qüestions de traducció per facilitar l’arribada i acolliment dels refugiats ucraïnesos a la nostra província. Tots dos estan engegant un grup integrat per una desena d’alumnes i egressades de traducció ucraïnès-espanyol, de les quals també forma part una alumna de Traducció i Interpretació de la UA que es troba a Polònia, que ajudarà, des d’allà, a qualsevol refugiat que necessiti allotjament.

L’Oficina de Cooperació Internacional, dependent del Vicerectorat de Relacions Internacionals, posarà 10 mil euros a disposició de la Plataforma Alacantina per Ucraïna (PAU), que està mobilitzant el professor de la UA Manuel Desantes, finançament derivat de la partida d’ajuda humanitària. I el vicerectorat de Responsabilitat Social arbitrarà totes les accions de voluntariat que es posaran en marxa un cop estiguin identificades les necessitats reals dels refugiats que arribin a Alacant, per dur a terme una actuació coordinada que no solapi la d’altres organitzacions, com la Creu Roja .

La rectora, Amparo Navarro, ha detallat que “un cop estiguin identificades les necessitats reals del col·lectiu acollit, s’activarà el grup de voluntariat UA (alumnat, PAS i PDI) i explorarem l’acollida d’investigadors/acadèmics als nostres centres i grups de recerca si tenim persones amb aquest perfil. De la mateixa manera, es preveu activar des de la UA un programa d’acompanyament psicològic”.

Com a part del procés d’acollida i integració, la UA també preveu facilitar entrades gratuïtes a totes les activitats culturals, dansa, teatre i concerts, i “si hi ha un col·lectiu significatiu de nens i nenes, es dissenyaran activitats especials per a ells dins del programa Diumenges al MUA”.

La Universitat d’Alacant està preparant, en aquests moments, un web vinculat a aquesta plataforma on estaran recollits tots els serveis i les accions previstes, per facilitar-ne l’accés, la difusió i la visibilitat, a disposició dels acollits.

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA ALACANTINA PER UCRANIA (PAU)

Estimats amics, hi ha moments a la vida en què ja no valen els laments des de la butaca i en què cadascun de nosaltres té el deure moral de fer un pas endavant. Aquest és un. Els habitants d’un país europeu molt estimat, Ucraïna, són directament agredits per un veí molt superior en capacitat armamentística i en recursos. El Dret internacional, tan treballament elaborat i tan fràgil, ha saltat pels aires i la força bruta (the swords) pretén imposar-se, revivint experiències que crèiem superades al nostre entorn proper, al diàleg (the words). Els ciutadans europeus no ens podem quedar de braços plegats. És el moment que cadascú de nosaltres s’arremangui per actuar i per mostrar solidaritat davant del drama de milions de persones, sobretot dels més vulnerables, els nens. Limitar-se a mirar no és cap opció. És per això que un bon nombre de famílies alacantines hem pres la decisió de crear una plataforma civil que, col·laborant en tot moment amb les autoritats, ajudi a preparar com més aviat millor la infraestructura necessària per acollir, amb caràcter temporal, els refugiats ucraïnesos que arribin a la nostra terra. I per això us demanem que considereu la possibilitat de, bé individualment, en família o en l’entorn d’associacions, us uniu a aquest esforç col·lectiu. A principis de la setmana que ve (28 febrer-6 març 2022) disposarem d’un lloc web on podeu registrar-vos, fer suggeriments i rebre complerta informació. De moment, podeu escriure’ns als emails mdesantes@gmail.com i gdemergelina@gmail.com

Els primers refugiats, fonamentalment mares amb nens, començaran a arribar els propers dies. Si bé és impossible, lògicament, predir en aquest moment quina serà la dinàmica, sí que som conscients que serà molt canviant i que el més urgent és crear com més aviat millor la infraestructura necessària per proporcionar la millor de les possibles acollides. Els principis de funcionament de la plataforma són els següents:

1- L’objectiu a curt termini de la Plataforma és preparar la infraestructura per a l’arribada, l’allotjament i la integració temporal dels refugiats ucraïnesos a la província d’Alacant en plena cooperació amb les autoritats.

2- L’objectiu a mitjà termini és coadjuvar a la millor ubicació possible i l’assentament de persones i famílies al nostre entorn, atenent totes les necessitats tant d’alberg i manutenció com educatives, socials, etc.

3- L’objectiu a llarg termini és que, quan es donin les condicions per al retorn a la seva pàtria, puguin tornar a reprendre la vida diària i les activitats econòmiques de la millor manera possible. Per això resulta indispensable que, satisfetes les prioritats mínimes, els refugiats trobin el millor dels entorns per continuar desenvolupant les seves activitats professionals (per exemple, si es tracta de start-ups) de manera que no les hagin de reiniciar des de zero al seu retorn.

4- A la PAU es poden adherir associacions, institucions públiques i privades, famílies i persones. Només cal manifestar la voluntat i concretar la disponibilitat. La Plataforma fomentarà la cooperació amb totes les institucions i associacions que duguin a terme activitats i iniciatives a l’entorn dels objectius de l’associació.

5- La plataforma funcionarà a partir de la setmana vinent a través d’un lloc web senzill però operatiu des del qual es proporcionarà i es rebrà informació i des del qual es podran dur a terme totes les inscripcions, registres, etc.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: