La UA ret homenatge a Mario Benedetti en el Centenari del seu naixement

El 14 de setembre es va compleixen 100 anys del naixement de l’escriptor, poeta, narrador, dramaturg i assagista Mario Benedetti, en Pas dels Toros (Uruguai). Amb aquest motiu, la Universitat d’Alacant, a través del seu Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti, li ha retut homenatge amb un acte institucional al Campus universitari de Sant Vicenç de l’Raspeig, institució amb la qual va mantenir un estret vincle des de 1990 fins la seva defunció en 2009.

L’acte, presidit pel rector de la UA, Manuel Palomar, ha comptat també amb la intervenció de la directora de l’CEMAB, Eva Valero, acompanyats pels vicerectors de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, i Investigació i Transferència de el Coneixement, Rafael Muñoz, els dos anteriors directors de l’CEMAB, José Carlos Rovira i Carmen Alemany, Sebastià Miras, uruguaià membre de l’CEMAB, i l’alumna de Literatura Hispanoamericana, Adriana Bermejo, els que han donat lectura pública de l’poema “Zapping de segles”. Finalitzada la lectura s’ha descobert la placa commemorativa de l’efemèride, en la mateixa palmera que el mateix Benedetti plantés al maig de 1997, abans de la cerimònia de la seva investidura com a doctor honoris causa per la UA i en el qual va recitar el poema “Zapping de segles “que, segons ha dit, havia reservat inèdit” per respondre mínimament a tanta generositat “(el text apareixeria publicat un any més tard en el llibre La vida, aquest parèntesi).

El rector ha volgut deixar patent en la seva intervenció l’agraïment de la UA a Benedetti en el dia en què es compleixen cent anys del seu naixement. Palomar ha destacat que “l’entrada de Benedetti en el món acadèmic i els llaços d’amistat que aquí va teixir amb José Carlos Rovira, Carmen Alemany i el grup de literatura hispanoamericana que s’estava gestant, van ser sens dubte, i com és ben conegut, molt importants per Benedetti, tant en la seva projecció acadèmica com en l’esfera més personal, doncs aquí es va sentir profundament acompanyat en aquells anys 90 que van culminar, després del doctorat honoris causa a la UA en 1997, amb la concessió de el Premi de Poesia Iberoamericana Reina Sofia dos anys després, el 1999. Un fet que avui feliçment es repeteix amb el poeta xilè Raúl Zurita ”

“A través del Centre que porta el seu nom i que alberga la seva biblioteca personal de Madrid, els vint-anys transcorreguts des del 1999 (quan es va crear el CEMAB) han convertit la UA en tot un referent a Espanya per als estudis i la divulgació de la literatura i la cultura llatinoamericana “, ha finalitzat Palomar.

La directora de l’CEMAB, Eva Valero, ha desgranat durant la seva intervenció, les claus de la celebració de l’Centenari que, a primers d’any comptava amb un ampli programa homenatge, minvat ara per la pandèmia i que ha comportat la cancel·lació de l’acte central: el Congrés Internacional Mario Benedetti, que s’havia de celebrar el proper mes d’octubre. “No obstant això, i malgrat tants pesars, avui per fortuna estem aquí per, en aquest acte senzill, retre el tan merescut record a Benedetti des de la UA” ha declarat Valero i ha afegit “altres esdeveniments queden si no cancel·lats, ajornats, però algunes activitats s’han pogut dur a terme, com ara l’exposició “Benedetti i la UA (1990-2003). Defensa de l’alegria “, que va estar exposada en 2014 i que des d’avui es pot visitar de nou a la sala Aifos (complint els límits d’aforament) amb novetats: una versió en línia de l’exposició que inclou el recitat dels poemes que es troben en els panells, en la veu de Benedetti “. Disponible ja a: https://poly.google.com/u/0/view/5GzmYtvYjAM

A més d’aquesta exposició, Eva Valero ha anunciat, com a novetat, una segona exposició adaptada a el nou context: ” ‘Estimat Mario …’. Dedicatòries a la biblioteca madrilenya de Mario Benedetti “, que serà inaugurada properament. Tal com detalla Valero “es tracta d’una exposició virtual en la qual el públic podrà llegir una selecció d’unes mil dedicatòries tant d’escriptors com Juan Gelman, José Emilio Pacheco, Rosa Montero, José Luis San Pedro, Rafael Alberti, Maruja Torres, Manuel Vicent, Juan Cruz, Luis García Montero, Álvaro Mutis, Caballero Bonald, Benjamín Prado, Enrique Cerdán Tato, i un llarg etc. com de personatges públics entre els quals es troben Paco Rabal, Gila, Gregorio Peces Barbas, Jorge Valdano, etc.

A més, en els propers dies 5-6 d’octubre el CEMAB celebrarà el II Seminari de la Literatura Hispanoamericana a l’aula: Mestre Benedetti (online), una trobada en què s’aprofitarà el potencial de Benedetti per acostar la poesia als més joves , amb propostes didàctiques per treballar la literatura hispanoamericana a aules de Primària i Secundària, i per reflexionar al voltant de la presència d’autors hispanoamericans en el cànon escolar actual.

 

 

 

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: