La UA participa en un projecte europeu que recuperarà 4.000 peces de cant gregorià

Investigadors de la Universitat d’Alacant estan desenvolupant una eina basada en Intel·ligència Artificial (IA) de transcripció de partitures medievals i ho estan fent dins del projecte europeu. ivo llest per al metavers.

Jorge Calvo, professor del departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, dirigeix l’equip de la UA responsable de la creació d’un OMR (Reconeixement Òptic de Música, en les sigles en anglès) que tornarà a la vida més de 4.000 peces de cant gregorià, que no han vist la llum durant més de 1.000 anys. En total es treballarà amb 400.000 imatges de manuscrits antics.

L’OMR permet extreure la informació dels manuscrits digitalitzats, tals com la melodia, lletra, tipus de ritu litúrgic o posició al cicle litúrgic. En el context de REPERTORIUM és un gran repte científic pel fet que la IA no només ha d’entendre els símbols de la notació musical sinó també reconèixer el text de les obres i interpretar de manera automàtica com ha de ser cantat. Un cop l’ordinador és capaç de processar imatges de partitures i comprendre-les, es pot transcriure el contingut de les obres de manera eficient i precisa a un format de partitura digital, i després permet aplicar tota mena de tecnologies digitals per dur a terme els objectius del projecte.

El projecte va començar el seu camí el mes de gener passat i es desenvoluparà durant tres anys. REPERTORIUM està format per un consorci els membres del qual provenen de vuit països i és coordinat per l’Escola Politècnica Superior de Linares de la Universitat de Jaén. Entre els socis, a més, hi ha la Universitat d’Oxford, l’Institut Complutense de Ciències Musicals, l’Associació Hispana per a l’Estudi del Cant Gregorià, la Universitat Politècnica de Milà, la Universitat de Tampere, l’empresa de màrqueting creatiu VIST.CO d’Hamburg, el desenvolupador Spork Digital del Regne Unit, l’Associació Francesa Musicologiem Odratek.

El departament de Llenguatge i Sistemes Informàtics de la Universitat d’Alacant té els millors experts en Reconeixement Òptic de Música del món. “Som els líders mundials a OMR”, segura el professor Calvo, que explica que un dels reptes d’aquest projecte és que alhora s’aplicarà OCR (Reconeixement Òptic de Caràcters) de manera que es transcrigui el text i les notes per tal d’establir la relació entre tots dos. Els cants catalogats seran publicats a biblioteques digitals per difondre aquest contingut, fins ara accessible tan sols a un reduït nombre d’experts.

Aquestes 400.000 imatges provenen del fitxer del Taller de Paleografia Musical de l’Abadia de Solesmes (França). Un cop digitalitzades, s’emmagatzemaran a DIAMM, la plataforma oberta de la Universitat d’Oxford, especialitzada en la catalogació d’imatges de manuscrits musicals antics. D’altra banda, la informació relativa a la catalogació (metadades) s’indexarà al portal de l’Associació Medieval Music Manuscripts Online (MMMO), accessible en obert. Tots dos sistemes estaran interconnectats entre si per evitar duplicitats, assegurar la consistència i facilitar la tasca de consulta.

REPERTORIUM

Aquest projecte asseurà les bases tecnològiques sobre el procés de catalogació dels arxius musicals utilitzant, entre altres, tècniques d’Intel·ligència Artificial, que quedaran disponibles, en codi obert, perquè es puguin aplicar a altres arxius històrics musicals.

A més, un altre vessant del projecte se centrarà en desenvolupar tecnologies que permetin una completa experiència immersiva en concerts de música clàssica, de manera que l’usuari pugui interactuar amb l’orquestra amb finalitats lúdiques o educatives. Aquesta tecnologia, a més, serà accessible per a les orquestres, de manera que el públic pugui interactuar en concerts immersius a través de plataformes tecnològiques i de realitat virtual, impulsant així el desenvolupament de nous mercats en streaming i la captació de noves audiències.

REPERTORIUM donarà a conèixer les tecnologies desenvolupades en cicles de conferències i fires, a més d’elaborar material educatiu i una sèrie de publicacions per a la difusió. Així mateix, a la seva etapa final, el projecte oferirà diversos concerts i una òpera perquè l’usuari pugui experimentar tota aquesta tecnologia a la pràctica. També s’impartiran tallers a conservatoris i escoles de música.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: