La UA lidera un projecte per millorar el cultiu de peixos a mar obert front a episodis climàtics extrems

Un dels sectors més afectats per esdeveniments extrems vinculats a l’canvi climàtic és l’aqüicultura marina. Només al gener de 2020, la borrasca Glòria va provocar pèrdues de l’80-90% de la producció aqüícola a la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia, on es produeixen dos terços de peixos marins a Espanya. En aquest context, neix el projecte GLORIA (Global Change Resilience in Aquaculture) liderat per investigadors de la Universitat d’Alacant amb l’objecte d’avançar en l’establiment de plans de prevenció i gestió de fuites.

Per a això, l’equip d’experts busca involucrar el sector productor des de l’inici, així com a les administracions regionals ia les confraries de pescadors, amb l’objectiu de disminuir les pèrdues ocasionades per aquests episodis climàtics extrems, i així mitigar l’impacte socioeconòmic i ambiental que poden ocasionar les fuites. En el cas de el sector pesquer, es pretén crear sinergies i involucrar a l’hora de realitzar les recaptures dels animals fugats.

Durant els dotze mesos de durada de el projecte glòria, fins a novembre de 2021, la UA treballarà a les instal·lacions de cultiu de peixos de la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia per millorar la resiliència enfront d’un escenari de Canvi Global, és a dir, millorar la capacitat per resistir, absorbir, adaptar-se i recuperar-se davant de pertorbacions de l’entorn. Fins al moment, la Comunitat Valenciana té autoritzades un total de 12 instal·lacions de producció de peixos en mar obert, principalment a les províncies d’Alacant i Castelló, i la Regió de Múrcia 7 instal·lacions. Són les dues comunitats amb major producció de daurada i llobarro, representant entre les dues pràcticament el 60% de la producció d’aquestes espècies a nivell nacional.

objectius glòria

Amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, de l’Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, a través del Programa plenamar, cofinançat pel FEMP (Fons Europeu Marítim i de Pesca), Gloria planteja entre els seus objectius fomentar la gestió participativa en relació als fuites de peixos, creant taules de treball a nivell autonòmic i nacional amb representació de les parts implicades: empreses productores, confraries de pescadors, administracions competents i centres d’investigació.

A més d’augmentar el coneixement científic sobre l’impacte socioeconòmic dels esdeveniments d’escapament per detectar punts crítics i proposar millores en la gestió, els experts identificaran mètodes per millorar la traçabilitat dels peixos “fugits” que entren a les cadenes de distribució, amb el finalitat d’augmentar la seguretat alimentària dels consumidors.

D’altra banda, s’aprofundirà en les interaccions ambientals que poden tenir aquests peixos en l’ecosistema marí i la seva adaptació a l’medi natural, i es modelizará la freqüència, magnitud i causes de les fuites per anticipar futurs escenaris de canvi global.

Finalment, els investigadors de la UA dissenyaran un pla adaptatiu d’aquests espais que pugui ser ajustat a les necessitats i característiques de cada comunitat autònoma i instal·lació, i que mitigui l’impacte socioeconòmic i ambiental de les fuites.

equip UA

El projecte GLORIA (Global Change Resilience in Aquaculture) compta amb un ampli equip d’investigadors de la Universitat d’Alacant. Des del Departament de Ciències de la Mar i Biologia Aplicada participen Kilian Toledo, com a investigador principal, Pablo Sánchez, José Luis Sánchez-Lizaso, Aitor Forcada, Iván Sola, Damià Fernández, Vicent Pardo, Ana Nou, Francisca Romero, Juan Manuel Valero i Isabel Abel. I, des del Departament d’Agroquímica i Bioquímica, Fruits Marhuenda, i els investigadors externs David Izquierdo i Pau Arechavala.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: