Política

La superfície cremada en el que va d’any se situa per davall de la mitjana de l’última dècada

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, ha valorat el balanç dels incendis forestals acumulats en el que va d’any en la Comunitat Valenciana durant la Jornada Tècnica post-incendis forestals en la qual, al final de cada campanya, s’analitzen, per part de tots els col·lectius implicats (agents mediambientals, bombers, brigades forestals, policia autonòmica, guàrdia civil, UME i AEMET, entre altres) els resultats dels informes que elabora la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals.

Els resultats, segons Quesada, posen de manifest la necessitat de potenciar la prevenció d’incendis forestals.

Durant el desenvolupament de la jornada s’han donat a conéixer les dades que reflecteixen que, en el que va d’any, s’han produït un total de 365 incendis forestals, dels quals 92 es van generar a la província d’Alacant, amb una superfície forestal cremada de 113 hectàrees; 91 a la província de Castelló, amb una superfície de 337 hectàrees de muntanya incendiada, i 182 en la de València, amb un total de 3.230 hectàrees afectadas, “unes xifres que en comparació amb campanyes anteriors se situen per davall de la mitjana de l’últim decenni”, ha assenyalat el secretari autonòmic de Medi Ambient.

Fran Quesada ha recalcat que “malgrat la tardor tan benigna que estem tenint gràcies a les pluges, no podem baixar la guàrdia en cap moment. El nostre compromís comú per mantindre els nostres boscos a resguard de l’amenaça dels incendis ens ha de mantindre sempre alerta”.

Així mateix, el secretari autonòmic ha aprofitat l’oportunitat per a posar en valor el treball que dia a dia desenvolupen tots els professionals en la lluita contra el foc en la nostra Comunitat i ha destacat l’esforç de coordinació de tots els efectius.

En aquest sentit, ha felicitat pel “seu gran treball” als consorcis provincials de bombers, a l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, al Seprona de la Guàrdia Civil, a la Unitat de Militar d’Emergències (UME), a AEMET, Divalterra i als Agents Mediambientals i Tècnics Forestals de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, perque “cadascun, en el marc de les seues competències, ha aportat la seua experiència i el seu esforç en la protecció del nostre territori i les seues gents enfront dels incendis forestals”.

En concret, en aquesta jornada s’ha fet una valoració de l’únic gran incendi que ha tingut lloc en el que va d’any, el de Llutxent, i s’han analitzat factors com la metereología, vegetació i orografia, així com el grau de severitat i els impactes en la interfície urbà-forestal.

Aquest incendi va tindre lloc el mes d’agost, un dels més calorosos i en el qual es va batre el rècord d’incendis produïts per raig, que van suposar el 60% dels focs. En aquest fòrum, també s’han presentat els resultats de les anàlisis realitzades amb el programa WILDFIRE de simulació de grans incendis.

Campanya ‘Stop al foc’

Per la seua part, la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Delia Álvarez, ha mostrat també els resultats obtinguts amb la campanya de comunicació i sensibilització ‘Stop al foc’ que ha comptat amb un ampli pla de mitjans que “considerem ha tingut una àmplia repercussió i un clar reflex en el comportament i la col·laboració de la ciutadania a l’hora d’evitar conductes de risc”.

Les dades oferides demostren que en matèria de vigilància dissuasiva, s’han dut a terme més de 9.000 actuacions informatives i correctives en la campanya d’estiu i més de 3.000 actuacions realitzades des dels observatoris en detecció de fums i raigs. Així mateix, han col·laborat en la vigilància 79 equips de voluntariat gràcies a l’ordre de subvencions de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, que enguany ha comptat amb un pressupost de 450.000 euros.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint