La jornada de la Càtedra bp de l’UJI destaca el potencial d’Espanya per a la producció d’hidrogen verd

La Càtedra bp de Medi Ambient Industrial de la Universitat Jaume I ha celebrat la jornada «Reptes i oportunitats en la cadena de valor de l’hidrogen verd», que ha comptat amb la participació de 50 persones de manera presencial i prop de 60 en línia.

La situació energètica actual ha posat de manifest la necessitat de buscar alternatives al gas que garantisquen una major independència. En plena transició energètica i amb l’objectiu d’aconseguir les zero emissions netes per a 2050, l’hidrogen serà un pilar important de cara a poder descarbonitzar totes les àrees de l’economia, en conjunció amb altres tecnologies i una major eficiència energètica.

L’hidrogen verd o baix en carboni és aquell generat pel procés d’electròlisi a partir d’aigua i electricitat procedent de fonts renovables. La importància d’aquesta tecnologia parteix de la necessitat de descarbonitzar aquelles aplicacions industrials o de transport difícils d’electrificar de manera directa (per exemple, la indústria ceràmica, els sectors del ferro i l’acer o el transport pesat i de llarga distància).

Amb els projectes ja presentats, Espanya es pot convertir en el major productor d’hidrogen d’Europa, a causa de la situació privilegiada que té per la seua capacitat de producció d’electricitat renovable i la seua infraestructura gasista. No obstant això, hi ha encara reptes com la falta d’infraestructura, el fet de poder ajustar oferta i demanda, la falta d’un marc regulador o la necessitat de desenvolupar economies d’escala que reduïsquen els costos de la tecnologia necessària.

En aquest sentit, Sagrari Miguel, Green Hydrogen Commercial Advisor a bp, ha exposat algunes de les accions que està prenent bp per a superar aquests reptes, com ara la innovació, la col·laboració público-privada o aliances estratègiques amb sectors actualment «gas intensius» o amb productors d’electricitat renovable. Per exemple, a la Refineria de Castelló, a través dels acords amb el sector ceràmic i Iberdrola.

D’altra banda, Beatriz Fernández, Green Hydrogen Electrolysis Specialist a bp, ha abordat l’estat de la tecnologia dels electrolitzadors, els seus reptes quant a costos i subministrament de components clau o l’evolució esperada i ha exposat també les oportunitats de l’hidrogen per a la descarbonització, la integració de renovables o la generació d’ocupació.

La jornada estarà disponible en vídeo en la web de la càtedra i en el seu canal de YouTube.

Sobre la Càtedra bp de Medi Ambient Industrial

La Càtedra sorgeix per l’interès de bp Espanya i la Universitat Jaume I a proporcionar mecanismes per a facilitar la investigació i la divulgació en l’àmbit del medi ambient industrial, així com acostar el món de l’ensenyament a la realitat de la indústria.

En el seu compromís amb el medi ambient, vol contribuir al seu benestar amb accions destinades a disseminar el coneixement i a fomentar la consciència ambiental.

http://www.catedrabpmedioambiente.uji.es

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: