La Generalitat Valenciana amplia fins al desembre de les ajudes a empreses turístiques, industrials i pimes dotades amb 200 milions

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha anunciat que s’ha ampliat fins al desembre el termini per sol·licitar les línies de finançament bonificat de l’Institut Valencià de Finances (IVF), dotades amb 200 milions i destinades a grans empreses turístiques i industrials , així com a pimes que duguin a terme nous projectes d’inversió que millorin la competitivitat del teixit productiu valencià.

Es tracta de les línies IVF AFIN Gran Empresa Turística, IVF Inverteix Gran Empresa Industrial i IVF Inverteix Pyme React EU Feder, la vigència de la qual finalitzava l’1 de juny i que ara es prolonguen fins al 31 de desembre “amb l’objectiu de beneficiar el màxim número possible d’empreses”.

Arcadi España ha comparegut a les Corts per informar, a petició pròpia, sobre les línies generals de la política de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Model Econòmic.

En la seva intervenció, el responsable de les finances de la Generalitat ha reivindicat “una segona generació de pactes autonòmics que garanteixi la suficiència de recursos a través de, entre altres qüestions, la inajornable reforma del finançament autonòmic i la condonació del deute derivat de el infrafinançament”.

Així mateix, Arcadi España, ha advocat “per evitar els paradisos fiscals dins d’Espanya i la competència deslleial que generen” i ha reclamat “una desconcentració de l’Estat sense dramatismes”.

En aquesta línia, el conseller d’Hisenda ha argumentat que tenim l’obligació de mantenir l’estat de benestar i reivindicar un diàleg que ens permeti garantir la suficiència financera i l’equitat en els recursos econòmics.

Arcadi España també ha destacat en la seva intervenció que es realitzaran auditories energètiques a tots els edificis públics de la Generalitat per a l’obtenció d’un certificat d’eficiència, “com a pas previ a la implementació d’actuacions d’eficiència energètica i aprofitament d’energies renovables, cosa que resulta estratègica en la conjuntura actual”.

La Conselleria d’Hisenda ha tramitat, per import de 6 milions, l’acord marc per a la contractació d’aquestes auditories energètiques “per gestionar unificadament aquests serveis amb l’objectiu de guanyar agilitat en la tramitació i estalviar costos”, ha apuntat el conseller.

Sobre això, Espanya ha indicat que es pretén convertir el patrimoni públic “en eco-sostenible, per a això es vol implementar actuacions d’eficiència energètica i fotovoltaiques als seus edificis públics”.

Paper fonamental de l’IVF

Durant la compareixença, el responsable d’Hisenda ha ressaltat que les institucions “som el motor per dinamitzar l’economia. Així, des de la COVID-19, la Generalitat ha donat cobertura a empreses, autònoms i particulars amb els Plans Resistir i Resistir Plus i ara també amb el Pla Reactiva”.

“Aquest organisme ha passat de materialitzar 72 operacions anuals el 2015 per import de 3,1 milions, a 2.836 operacions per import de 321,2 milions el 2021 entre línies de finançament bonificat per a empreses afectades per la COVID-19, d’emprenedoria, de creixement empresarial, de finançament amb AFIN-SGR i línies socials”, ha explicat Espanya.

El conseller considera que “hem de finançar l’emprenedoria a través d’una actuació proactiva mitjançant l’impuls de línies i programes de capital risc per donar suport al creixement de les empreses valencianes; una estratègia de finançament híbrid de préstecs subordinats i participatius, així com una nova línia bonificada per afavorir la sortida a borsa d´empreses valencianes”.

Transformació del model econòmic valencià

A la seva intervenció, Arcadi España ha incidit en la important estratègia d’impuls de la inversió que està realitzant la secretària Autonòmica de Model Econòmic “a través dels grans reptes transformadors: digitalització, transformació climàtica i creixement inclusiu”.

En aquest sentit, el conseller ha recordat que fins al proper 30 de juny està oberta la convocatòria de subvencions “per a projectes dʻinversió empresarial que contribueixin a la transformació del model econòmic del nostre territori, dotada amb 12 milions dʻeuros. Volem aconseguir una Comunitat Valenciana més verda, eficient i cohesionada, que contribueixi a la millora de la competitivitat del nostre teixit empresarial”.

Importància de la digitalització

Arcadi España també ha detallat que la Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTIC) “forma la pedra angular del Consell en matèria de digitalització” i que des d’aquest departament s’està treballant “en la implementació de plataformes i aplicacions digitals que augmentin l’eficàcia i agilitat de l‟Administració”.

“Un dels reptes de la Generalitat és disposar d’una administració eficient”, ha remarcat el conseller, que ha detallat que “mentre que l’anterior Consell pagava les factures a proveïdors de la Generalitat en 90 dies, avui, amb aquest Consell, les abonem en 15 dies gràcies a la disponibilitat més gran de fons ia l’augment de l’eficàcia en la gestió electrònica de les factures”.

Així mateix, -ha continuat el conseller, “el model valencià de ciberseguretat és referent a Espanya, cosa que ens permet en aquests moments treballar en la implantació del blocchain per aportar transparència en el tractament de dades, garantir la protecció i millorar les noves necessitats de seguretat”.

Eficàcia deduccions autonòmiques

Arcadi España també ha destacat l’eficàcia de les deduccions autonòmiques “perquè tenen un fonament social i dinamitzador de la nostra economia” i ha detallat que les deduccions del Consell han suposat un estalvi de més de 55 milions dʻeuros en el darrer any fiscal”.

“Aquest Consell va acabar amb la injustícia fiscal que es produïa a la Comunitat Valenciana on les rendes més baixes pagaven a l’IRPF per sobre de la mitjana i les més altes per sota de la mitjana. Ara, en canvi, el nostre territori té l’escala més progressiva de l?IRPF i manté una política de deduccions socials”, ha afegit el conseller.

Protecció del patrimoni

Així mateix, Espanya ha assenyalat que la política de la Generalitat en matèria de patrimoni “se centra en la protecció dels nostres edificis, a obrir-los a la ciutadania ia fer-los transparents i funcionals”, alhora que ha apostat “per l’adquisició d’edificis emblemàtics a les tres províncies que han de ser patrimoni públic i propietat de tots els valencians i valencianes”.

En aquest sentit, el conseller d’Hisenda ha anunciat que “s’està ultimant la compra del Palau del Marquès de Rafal a Oriola per albergar el centre d’estudis de l’aigua i ser seu del Pla Vega Renhace”.

Una resposta diferent davant la crisi

Segons Arcadi España, actualment ens trobem en un context de canvi polític, “marcat per les tensions al mercat de l’energia i de les matèries primeres que han comportat una forta inflació, per l’activació dels fons europeus i per la superació progressiva de les conseqüències de la pandèmia”.

“Estem en el moment valencià, l’arribada a la Comunitat Valenciana de projectes empresarials com el de Volskwagen, Hewlett Packard, TMEIC o Stalwart Overseas no fan més que corroborar que ara som un territori d’oportunitats”, ha assenyalat el conseller.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: