La Generalitat ha facilitat la mobilitat de més de 103 milions de persones en els 16 anys en servei del TRAM d’Alacant

La Generalitat ha facilitat la mobilitat de més de 103 milions de persones, en els 16 anys en servei de la xarxa del TRAM d’Alacant. La primera fase del que és l’actual xarxa va entrar en funcionament el 15 d’agost de 2003, unint les parades de Porta del Mar i del Campello.

En l’actualitat, la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) a Alacant compta amb quatre línies tramviàries, una d’elles en servei des del passat mes de juny i que uneix Porta del Mar i Plaça La Corunya, una de tren tram i una altra dièsel que connecta Benidorm i Dénia, en ple procés de modernització.

Transcorreguts aquests 16 anys des de la seva posada en marxa, la xarxa del TRAM d’Alacant, resultat de la modernització de la més que centenària línia que unia Alacant i Dénia, ha evolucionat fins a consolidar-se com un sistema tramviari de referència modern, sostenible i accessible.

El nombre de persones usuàries registrats ha anat creixent en consonància amb les ampliacions realitzades, de manera que dels 1,7 milions de 2003, en 2018 es van sobrepassar, per primera vegada, els 11 milions de desplaçaments. En concret en aquests 16 anys s’han registrat en les diferents línies en servei 103.899.767 viatgers, sent la estaciónd i estels la més transitada amb més de 13 milions d’usuaris.

Evolució de la xarxa

El 15 d’agost de 2003 el TRAM d’Alacant va començar a prestar servei entre les estacions de Porta del Mar a Alacant i el Campello, amb 16 parades i un recorregut superior als 12 quilòmetres.

Juntament amb la inversió realitzada en la pròpia línia per la Generalitat, destaca com a part del projecte executat la reurbanització de més de 30.000 metres quadrats d’espais propers i limítrofs al traçat actual.

Prèviament, el 17 de març de 1999 es va donar el primer pas de la modernització de l’originària línia ferroviària que unia Alacant i Dénia, en connectar amb un tramvia, els 675 metres de recorregut entre Porta del Mar i estació de la Marina en plataforma reservada , i altres 2.825 metres entre aquesta mateixa estació i Albufereta, compartint via amb el ferrocarril.

El tramvia havia deixat de circular a la ciutat d’Alacant en 1969. Després d’aquesta prova, la Generalitat va perllongar el traçat tramviari fins a les parades de Finca Adoc, Lucentum i La Condomina. Va ser en 2003 quan el TRAM d’Alacant va començar a circular sota aquesta denominació comercial i amb un projecte per arribar a Benidorm i al centre de la ciutat.

Evolució del TRAM

Des el 15 d’agost de 2003 diverses dates han marcat l’evolució del TRAM d’Alacant. El 10 de maig de 2007 va entrar en servei un nou tram, comprès entre la Illeta i Mercat, i la inauguració de les estacions subterrànies de Mercat i MARQ (avui MARQ-Castell), el que possibilitava la prolongació dels serveis tramviaris fins al centre de la ciutat d’Alacant. Un mes més tard s’inaugurava el ramal al Cap de les Hortes, corresponent a la Línia 4.

El 29 de juliol del 2007 va marcar un important avanç en el projecte del TRAM d’Alacant. La Línia 1 connectava les estacions de Mercat i Creueta, a la Vila-Joiosa. L’ampliació de freqüències d’aquesta línia el 25 de gener de 2007 i l’ampliació fins a Benidorm el 2 de juny de 2008 van comportar un notable increment de viatgers.

Al desembre de 2009 es va inaugurar el bucle de la Línia 4 per donar servei a diferents zones de Cap de les Hortes i Platja de Sant Joan.

Al juny de 2010 es va obrir al públic l’estació subterrània de Estels, actual capçalera de les línies 1, 2, 3 i 4, de manera que el TRAM arribava així al mateix cor d’Alacant.

El 4 de setembre de 2013 es va inaugurar la Línia 2 entre l’estació d’Estels i la parada de Sant Vicent del Raspeig, el que ha significat un augment qualitatiu i quantitatiu del servei prestat pel TRAM d’Alacant, en convertir aquesta línia en la més utilitzada.

Un cop acabades les obres del túnel de Serra Grossa, s’ha posat en servei, des del juny passat, la Línia 5 que uneix Porta del Mar i platja de Sant Joan. A més, prossegueixen les obres de modernització de la Línia 9 (Benidorm-Dénia), amb una inversió de més de 130 milions d’euros.

D’altra banda, la Generalitat ha anunciat el projecte per enllaçar l’actual estació d’Estels amb les instal·lacions d’Adif-Renfe, per tal de completar la xarxa tramviària actual i impulsar la intermodalitat entre aquests serveis de transport públic.

Un sistema de transport de referència

El TRAM d`Alacant part d’un concepte d’explotació que combina l’ús de trens i tramvies per una mateixa infraestructura, un exemple d’intermodalitat, tant en el material com en les instal·lacions. FGV va ser la primera operadora que va implantar aquest sistema a Espanya, després de les experiències de les ciutats alemanyes de Karlsruhe i Saarbrucken.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: