La AVI edita un manual pràctic per guiar amb èxit a les entitats públiques que iniciïn licitacions de Compra Pública d’Innovació

L’Agència Valenciana de l’Innovació (AVI) ha editat una guia pràctica per ajudar els organismes públics de la Comunitat Valenciana en la posada en marxa de procediments de Compra Pública d’Innovació (CPI), un tipus de contracte que permet a les administracions satisfer una necessitat no coberta o millorar la prestació d’un servei mitjançant la demanda de solucions innovadores i, per tant, no presents en el mercat.

Es tracta d’un manual que detalla de forma detallada cadascun dels passos que les diferents administracions públiques s’han de seguir per completar amb èxit aquest procés, des de la fase d’identificació de necessitats d’innovació fins a l’elaboració dels plecs necessaris per a licitar aquest tipus de contracte, que el 2017 es va regular a Espanya a través de la Llei de Contractes del Sector Públic.

Aquest document ha gran part del seu valor a la seva naturalesa eminentment pràctica, però també a l’àmplia participació i el consens assolit en la seva elaboració, el que el converteix en la primera guia d’aquestes característiques que veu la llum a Espanya. El manual està disponible per a la consulta i descàrrega a la pàgina web de l’AVI (consultar aquí). Així mateix, s’ha posat en marxa un correu de contacte, cpi.avi@gva.es, per recollir dubtes, suggeriments i sol·licituds d’informació en l’àmbit de la CPI.

Durant la fase de gestació, l’Agència ha comptat amb aportacions dels subsecretaris i responsables de contractació de les diferents conselleries, de la Central de Compres, i de les entitats del sector públic de l’Administració autonòmica, així com amb representants de les diputacions i consistoris de la Comunitat.

Per la seva banda, l’Advocacia de la Generalitat i la Intervenció també han contribuït en aquest projecte revisant des d’un punt de vista jurídic els procediments que recull aquest manual. El resultat d’aquest treball s’ha traduït finalment en una guia tècnica que ofereix protocols d’actuació vàlids per a tot tipus d’organismes públics.

Col·laboració amb la Central de Compres

En qualsevol cas, les accions de l’Agència Valenciana de la Innovació per impulsar la CPI van més enllà d’aquest projecte específic i inclouen, per exemple, un conveni de col·laboració amb la Central de Compres de la Generalitat per impulsar el desenvolupament d’estratègies de compra pública innovadora en aquest òrgan.

En virtut d’aquest acord es determinaran els àmbits susceptibles d’incorporar innovació i es dissenyaran les clàusules i procediments específics de R + D + I necessaris per dur a terme aquestes contractacions.

Així mateix, l’AVI disposa d’un programa específic d’ajudes per dinamitzar la compra pública innovadora, que es va resoldre a finals del passat mes de juny. En total, una vintena d’entitats locals i sense ànim de lucre, a les quals se sumen, per primera vegada, empreses, rebran els incentius econòmics de l’AVI, que en la convocatòria d’aquest any sumen més d’un milió d’euros

Després d’un primer exercici en el qual l’Agència va focalitzar els seus esforços en dinamitzar la demanda de productes i serveis innovadors en l’Administració, en 2019 s’ha activat una línia específica de suport a empreses per tal d’estimular la seva concurrència a aquest tipus de licitacions públiques . En aquest cas, l’AVI finança tant les despeses de consultoria associats com el desenvolupament de la R + D + I necessària per optar a aquests contractes.

Aquesta línia de nova creació se suma a la ja existent -que continua activament per impulsar la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors en l’Administració. En aquest cas, l’AVI ha donat suport a un total de 18 sol·licituds, el que representa un increment del 80% respecte al passat exercici.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: