La Generalitat convertirà l’últim tram de l’antic llit del Túria en un parc-bosc metropolità que connectarà València, Mislata, Quart de Poblet i Paterna

La Generalitat convertirà l’últim tram de l’antic llit del riu Túria en un parc-bosc metropolità que, en forma de corredor verd, connectarà València, Mislata, Quart de Poblet i Paterna, segons ha anunciat la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró.

A la presentació del parc-bosc metropolità als alcaldes i representants municipals de l’àrea d’influència del projecte, la titular de Territori ha assenyalat que estem parlant d’una inversió de 15 milions d’euros que assolirà 50 hectàrees i afectarà, de manera més directa , a 650.000 persones que viuen enganxades a aquest futur corredor”. A l’acte han estat presents també la secretària autonòmica d’Obres Públiques i Transports, María Pérez, i el director general d’Urbanisme, Vicent García Nebot.

Per a la consellera, el projecte farà d’aquesta zona, un traçat de 14 quilòmetres actualment degradat i en desús, “el pulmó verd de la Comunitat Valenciana” i serà un referent europeu “d’adaptació i de lluita contra el canvi climàtic”, ha subratllat. “Dues línies en què la Generalitat que presideix Ximo Puig portem treballant des del minut u”, ha afegit.

Un corredor verd per a l’àrea metropolitana

En aquest sentit, Rebeca Torró ha assenyalat que l‟eix transversal de les polítiques públiques ha de ser la sostenibilitat i “per això el president Ximo Puig ja va avançar aquest ambiciós projecte de fer un corredor verd al‟àrea metropolitana que servirà d‟unió entre el Parc Natural del Túria i el Parc Natural de l’Albufera”.

Amb aquest objectiu, ha continuat, “des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat hem estat treballant per fer-ho possible i avui aquest projecte comença a caminar i que, a la següent legislatura, el bosc metropolità deixi de ser una idea i comenci a ser una realitat”.

“El bosc metropolità ens permetrà recuperar, condicionar i transformar en una zona verda extensiva i de transició, el tram entre el començament del nou llit del riu Túria i el Parc de Capçalera, als termes municipals de Paterna, Quart de Poblet, Mislata i València”, ha apuntat. Com ha explicat Rebeca Torró, és un espai degradat perquè el Pla Sud el va utilitzar per dipositar les extraccions de terra.

Visió metropolitana oberta, de connexió i vertebració

Així, segons ha indicat, el plantejament és el mateix que als anys 80, quan es va convertir l’antiga llera en una infraestructura clau per a tota la ciutat, però “amb una visió metropolitana oberta, de connexió i vertebració de Mislata, Quart de Poblet , Paterna, i més enllà amb el Parc Natural del Túria”.

A més, ha afirmat Torró, es tracta d’“una operació que contribuirà, amb un disseny de parc-bosc, a potenciar i desenvolupar la continuïtat entre zones verdes periurbanes i espais rurals en un context tan valuosa com és l’Horta”.

Anell Verd Metropolità

Aquest parc serà també, segons la consellera, “un lloc per a la connectivitat amb la mobilitat verda i sostenible que estem impulsant des de la Generalitat, no només entre els tres municipis amb la ciutat de València, sinó a nivell de tota l’Horta ja que, a més de regenerar la zona, aquest projecte fomentarà un nou patró de mobilitat a l’àrea metropolitana”.

Per aquest motiu, ha indicat, “des de la Conselleria estem treballant a l’Anell Verd Metropolità de València, que comprèn un itinerari de més de 50 km per a ciclistes i vianants, i que discorre per tota l’Horta i el front litoral de la ciutat de València, a través de camins històrics i naturals, i al costat de zones privilegiades com els parcs naturals del Túria i de l’Albufera, l’Horta i les platges”.

De l’Anell Verd Metropolità ja estan en servei quatre trams: Moncada-Meliana, Meliana-Port Saplaya, Quart de Poblet-Aldaia i Alaquàs-Picanya, amb una inversió de 5,7 milions d’euros; està en execució dos trams: Pinedo-Sedaví i Quart de Poble-Massarrojos, amb 5,8 milions d’euros, i en licitació el tram entre Sedaví i Picanya, amb 3,9 milions d’euros.

Rehabilitar l’últim tram de l’antic llit

El futur parc-bosc transformarà l’últim tram de l’antic llit riu Túria pendent de rehabilitar que s’estén des del Parc de Capçalera i el Bioparc a València fins a l’inici del nou llit fins a l’scalextric situat entre la V-30 i la Ronda Nord.

Aquesta zona verda tindrà 2.500 metres de longitud, una mitjana de 200 metres d’amplada i una extensió estimada de 50 hectàrees. Així mateix, es recuperaran vuit hectàrees d’horta professional i connectarà València, Benimàmet, Paterna, Quart i Mislata amb el parc natural del Túria. També resoldrà el problema del desmunt del Pla Sud i reduirà l’impacte visual i acústic de l”scalextric’.

Referent europeu

Així mateix, recuperarà dos assuts dels vuit del Tribunal de les Aigües, així com altres construccions hidràuliques en estat deficient i facilitarà la rehabilitació d’edificis singulars. Igualment, reduirà l’entrada de vessament en cas de pluges intenses a València, farà les hortes de Benimàmet, Paterna i Quart més accessibles i potenciarà l’oferta gastronòmica i turística

El projecte inclou la creació de dues llacunes, una per al bany i l’ampliació de la superfície de botànic a l’àrea metropolitana de València aprofitant el clima. De la mateixa manera, sadequarà per a recorreguts formatius.

“Amb aquest bosc Metropolità i amb altres actuacions ja en marxa, com l´Anell Verd, des de la Generalitat volem convertir l´àrea de València en un referent europeu de la conservació, recuperació i harmonització de la natura en un entorn urbà i periurbà”, ha conclòs Rebeca Torró.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: