La donació renal en vida es consolida a la Comunitat Valenciana com a alternativa terapèutica

Un total de 191 persones han donat en vida un ronyó a la Comunitat Valenciana des del 2006, quan es va iniciar el programa de trasplantament renal amb persones donants vives. D’aquest total de trasplantaments, 19 han estat menors d’edat.

En concret, l’any passat es van fer 9 donacions de ronyó en vida, de les quals, 4 es van efectuar a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe, 4 a l’Hospital Universitari Doctor Peset i 1 a l’Hospital Doctor Balmis.

En termes relatius, el trasplantament renal entre persones vives representa al voltant del 5% del total de trasplantaments renals que es fan cada any a la Comunitat Valenciana. “La donació entre persones vives és una opció per reduir el temps en llista d’espera i, a més, en alguns casos, pot arribar a evitar el pas per la diàlisi, per això els especialistes en Nefrologia informen d’aquesta alternativa les persones amb malaltia renal”, explica Rafael Zaragozá, director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana.

Per sensibilitzar sobre la importància dels ronyons, cada any el segon dijous de març es commemora el Dia Mundial del Ronyó.

Requisits per ser donant en vida

Per donar en vida a familiars o persones conegudes cal tenir entre 18 i 65 anys, gaudir de bona salut, mancar antecedents de malalties, disposar d’una bona funció renal i comptar amb un grup sanguini i antígens compatible amb la persona receptora. A més, afegeix Zaragozá, “en cap cas s’extreuen ni utilitzen òrgans de donants vius quan es pugui considerar que hi ha un condicionament econòmic, social o psicològic, perquè la donació a Espanya és lliure i altruista”.

Per certificar que no hi ha cap mena de coacció o interès econòmic, tant la persona donant com la receptora han de comparèixer davant un jutge. El trasplantament renal de persona donant viva requereix també valoracions psicològiques, així com un informe positiu del Comitè Ètic de l’hospital.

Actualment, la intervenció sol fer-se amb cirurgia laparoscòpica, dura unes cinc hores i no pot comportar cap despesa per a la persona donant (té cobertes, per exemple, les despeses per desplaçar-se a l’hospital i els dies que estigui de baixa, un mes per terme mitjà). Després, tant la persona donant com la receptora tindran revisions de per vida per monitoritzar la seva funció renal.

Si la persona que vol donar no és compatible amb el seu familiar, poden incorporar-se al Registre de Trasplantament Renal Creuat.

Donants altruistes

La persona que dóna un ronyó en vida, d’acord amb l’experiència del director del Programa de Trasplantaments de la Comunitat Valenciana, “sol tenir una relació familiar o amistosa, o un vincle emocional, amb qui el rep” però, postil·la Carlos Santiago, coordinador de Trasplantaments a l’Hospital Doctor Balmis d’Alacant, “hi ha casos de generositat sense límit: els ‘donants altruistes’, persones que cedeixen un dels seus ronyons a un complet desconegut que ho necessita per continuar vivint”.

Aquesta figura és especialment freqüent a la Comunitat Valenciana. De fet, quatre de les divuit persones donants altruistes que es coneixen a Espanya són de l’Hospital Doctor Balmis.

La majoria, les persones donants altruistes tenen una trajectòria vital filantròpica. Són donants de sang o de medul·la òssia, amb targeta de donant, col·laboradors o membres d’ONG i, destaca Santiago, “mai he conegut cap persona que s’hagi penedit del gest, al contrari, l’han donat a conèixer als seus cercles socials per animar altres persones a seguir el seu exemple”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: