La Diputació de Castelló restaurarà la Capella de Sant Antoni del municipi de Toga
Informació i Foto: http://www.dipcas.es
La Diputació de Castelló restaurarà la Capella de Sant Antoni del municipi de Toga com a part de la seva aposta per posar en valor el patrimoni provincial i convertir-lo en un element dinamitzador de l’activitat dels pobles. Així, el Govern Provincial condicionarà aquest emblemàtic lloc situat en un dels carrers del poble i que està catalogat per la Generalitat com a Bé de Rellevància Local.
El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “tornar l’esplendor a un edifici d’aquestes característiques forma part del compromís del Govern de la província per preservar el nostre patrimoni històric, difondre-ho i saber fer d’això una nova oportunitat perquè cada vegada siguin més els visitants que s’acosten a conéixer els nostres pobles. Volem pobles plens de vida i, per descomptat, recuperant béns patrimonials de rellevància històrica que es troben en mal estat com és el cas, contribuïm a que així sigui, al fet que els pobles del nostre interior no caiguin en l’oblit “.
Cal assenyalar que la Capella de Sant Antoni es tracta d’una petita capella de base sensiblement quadrada, de dues plantes, sent la baixa diàfana formant un passatge sobre el carrer Sant Antoni, i connectant les façanes oposades que delimiten el carrer a banda i banda. La capella se situa a la planta primera, també entre les petxines, les quals transformen la planta quadrada de la capella en l’arrencada circular de la volta. El cobriment exterior es remata amb una reduïda coberta de teula, a manera de petit cimbori, d’aproximadament dos metres de diàmetre. Les característiques de la Capella són similars a les de la resta del nucli urbà del municipi, presentant un important deteriorament.
Visibilització i recuperació del patrimoni
La Diputació manté com un dels eixos estratègics de la seva actuació en els municipis la visibillización i la recuperació del patrimoni històric, i ho fa més enllà de l’únic criteri de conservació patrimonial sinó també amb l’objectiu de sumar turisme i activitat als pobles.
Com a objectiu estratègic de la Diputació Provincial, aquesta recuperació patrimonial s’està realitzant també a través de la recuperació d’edificis emblemàtics dels municipis (Vila Elisa de Benicàssim, Vila Purificació de Montanejos, Palau Comtes d’Ariza de Betxí), restauració patrimonial d’art sacre (exposició Llum de la Memòria, aquest cas de la capella de Toga o futures actuacions al santuari de Caudiel) i altres assistències als ajuntaments en la recuperació d’elements patrimonials de valor.