La Diputació d’Alacant posa en valor les preses de Tibi i Relleu i el regadiu tradicional del Baix Segura en el marc de el projecte europeu WAVE

El conjunt de preses de Tibi i Relleu i el regadiu tradicional del Baix Segura són els dos projectes pilots escollits per la Diputació d’Alacant, en el marc de el programa europeu de cooperació WAVE, per posar en valor i revitalitzar el patrimoni cultural de la província vinculat a l’aigua.

La institució alacantina, que ha rebut per la seva participació en la iniciativa 210.000 euros procedents de la Unió Europea, invertirà aquesta quantitat en el desenvolupament de diferents actuacions en aquests enclavaments alacantins que permetin revaloritzar i crear noves oportunitats econòmiques, educatives i mediambientals en el territori.

“La província d’Alacant compta amb un ampli i ric patrimoni hidrològic que pot suposar un al·licient per al seu desenvolupament turístic, cultural i econòmic”, ha destacat la diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, que ha explicat, a més, que WAVE, a la que la Diputació d’Alacant participa al costat d’altres set socis europeus, “ha de servir per estimular la creació d’una línia específica de finançament amb fons europeus per a aquest tipus de projectes, el que seria molt interessant per a la nostra província i tots els seus municipis”.

D’aquesta manera, i per tal de mostrar el potencial d’aquest tipus d’actuacions i intercanviar experiències amb la resta de socis de el projecte, la Diputació està treballant ja, de la mà dels ajuntaments, tant en les preses de Tibi i Relleu, d’un gran valor històric ja que són les més antigues d’Europa -en funcionament des 1594-, com en el regadiu tradicional del Baix Segura, centrant les actuacions a Almoradí, exemple de patrimoni, no només material, sinó també immaterial “ja que atresora tradició i un ‘saber fer’ secular “, tal com ha destacat Serna.

En el cas de la presa de Relleu, la institució ha projectat un aiguamoll artificial al costat d’una zona per a aus i un centre d’educació ambiental, mentre que s’elaborarà un pla director d’ordenació per a la presa de Tibi.

D’altra banda, a Almoradí la Diputació finançarà els panells informatius i la creació d’una aplicació mòbil per a visitants al voltant de la ruta de l’aigua prevista per l’Ajuntament.

Al costat de la Diputació d’Alacant, que lidera el projecte a la província ia Espanya, cooperen en el mateix l’Ajuntament de Breda (Holanda), la ciutat de Ravenna (Itàlia), la ciutat de Aarhus (Dinamarca), el grup de cooperació europea Ister-Granum (Hongria i Eslovàquia), així com el centre d’investigació CERTIMAC (Itàlia) i la Universitat Tecnològica de Delft (Holanda).

En aquest sentit, el departament de Cicle hídric de la Diputació ha realitzat en els últims mesos una anàlisi sobre la situació de l’patrimoni cultural vinculat a l’aigua en la nostra província. Aquesta anàlisi va ser compartit amb la resta de socis internacionals i constitueix el punt inicial per a la realització de pla d’acció que millori la posada en valor d’aquest patrimoni i, especialment, que millori el suport públic i privat durant procés.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: