La Diputació d’Alacant aprova injectar 20 milions d’euros per millorar la xarxa viària provincial i els camins municipals
La Diputació d’Alacant ha aprovat aquest matí per unanimitat, durant la sessió plenària corresponent al mes d’abril, els plans de millora de la xarxa viària provincial, d’accés a municipis i de mobilitat de vianants, així com les convocatòries i les bases d’inversions en camins de titularitat municipal i de seguretat viària, per un import de 20 milions deuros.
El ple ha donat el vistiplau al nou Pla de Mobilitat Peatonal Ciclista per al període 2023-2024 amb una partida de 2.250.000 euros i un total de 13 actuacions que persegueixen fomentar una mobilitat sostenible, ecològica i sana, així com la pràctica esportiva , alhora que millorar la seguretat viària dels usuaris més vulnerables. Els grups polítics també han subscrit el Pla de millora de la Xarxa Viària Provincial, que inclou un total de 10 obres amb un import de 3.695.113 euros. Des de l’àrea de Carreteres s’impulsarà, a més, el Pla d’accés a municipis 2023-2024 amb 4.369.981 euros, dels quals se’n beneficiaran 13 projectes.
D’altra banda, a l’apartat de camins, la Diputació mobilitzarà en els propers mesos 9,2 milions d’euros a través de diferents convocatòries, establint-hi nous criteris en el repartiment de les subvencions per assolir un nombre més gran de municipis. D‟una banda, s‟invertiran 4.800.000 euros en l‟impuls d‟inversions en camins de titularitat municipal a executar pels ajuntaments. De l’altra, la institució sufragarà amb 1.500.000 euros, mitjançant un altre pla, l’adquisició de lluminàries i altres elements de millora de la seguretat viària en vies i camins rurals. Així mateix, els ajuntaments de fins a 5.000 habitants podran acollir-se a les ajudes per a desbrossaments, amb 900.000 euros, i s’invertiran dos milions més d’euros en ajudar els municipis afectats pels incendis del 2022 en la reparació de vies i camins.
Altres convocatòries i bases
Durant la sessió plenària d’abril també s’han aprovat les convocatòries, les bases i els plans de les àrees de Medi Ambient, Arquitectura, Cultura i Cicle Hídric, per un import que supera els 14 milions d’euros.
La institució disposarà de 9 milions d’euros per a la rehabilitació i la posada en valor del patrimoni arquitectònic de caràcter històric municipal de menys de 75.000 habitants, mentre que la construcció i instal·lació de centres de compostatge comunitari de tractament de la fracció orgànica dels residus domèstics o l’impuls de les instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum d’edificis municipals i l’enllumenat públic comptaran amb una dotació -ambdues convocatòries- de 3.400.000 euros. Així mateix, la redacció de documents tècnics i serveis de control relacionats amb l’abastament i el sanejament municipal d’aigua tindrà una aportació provincial de 855.000 euros.
També s’ha donat el vistiplau a la convocatòria i les bases de la subvenció a ajuntaments per a la rehabilitació de monuments i patrimoni de titularitat municipal i esglésies, dotada amb un milió d’euros. Aquest muntant, que es repartirà seguint un criteri poblacional, es destinarà a obres de restauració, reforma i gran reparació, o bé a la redacció de projectes tècnics i de l’estudi de seguretat i salut.
Declaració institucional i mocions
Al ple s’ha donat lectura a una declaració institucional conjunta de tots els grups polítics per expressar i confirmar la voluntat i compromís de suport al manteniment del culte i custòdia de la Relíquia de la Santa Faç al complex monàstic. Els portaveus del Grup Popular, Eduardo Dolón, del PSPV-PSOE, Toni Francés, i de Compromís, Gerard Fullana, han subscrit aquest document en què es recull que la relíquia ha de romandre en les condicions que mereix, per referir-se a una tradició secular com a constitutiva d’un senyal d’identitat tan genuïnament alacantina.
Així mateix, els representants polítics de la institució provincial consideren que la Santa Faç, igual que des de la seva arribada a Alacant el 1518, ha de seguir en el futur sota la custòdia d’una Comunitat de Vida Contemplativa, com passa actualment amb l’Ordre de Canonges Regulars Lateranenses de Sant Agustí, i al servei de l’espiritualitat del poble alacantí.
La declaració, insisteix, a més, que al llarg dels segles Alacant ha transmès una tradició que es concreta especialment a la Romeria de la Santa Faç, que se celebra el segon dijous després de Pasqua, coneguda com ‘La Peregrina’.
D’altra banda, el Grup Socialista de la Diputació ha presentat dues mocions al ple, una centrada a facilitar la dotació de personal administratiu que descongestioni la càrrega burocràtica que tenen els municipis de 10.000 habitants i una altra enfocada a l’adhesió al recurs contenciós administratiu que impulsa la Generalitat Valenciana contra el Reial decret 35/2023 de 24 de gener pel qual s’aprova la revisió del Pla hidrològic de les demarcacions hidrogràfiques del Tajo i del Segura.
Cap ha prosperat, però sí la defensada pel portaveu del Grup Compromís en què ha proposat la construcció d’un pàrquing subterrani a l’ADDA, reservant unes places determinades per al veïnat de la zona, així com plantejar al consistori alacantí la creació d’una zona verda de vianants destinada a gaudir de la població ia valorar i dignificar els voltants d’aquest espai cultural.
Ple extraordinari
D’altra banda, la institució provincial ha fet aquest matí un altre ple, en aquest cas extraordinari ia petició dels grups de l’oposició, per abordar la situació dels diputats no adscrits.
A les propostes, PSOE i Compromís sol·licitaven als diputats no adscrits la renúncia a les seves actes i demanaven al president de la Diputació que els cessés de les seves competències, a les quals tant Javier Gutiérrez com Julia Parra ja havien renunciat. Cap d’aquests dos punts ha tirat endavant, ja que tant el Grup Popular com els al·ludits mateixos han votat en contra.
Informació i Foto: Diputació d’Alacant