L’hospital clinic dirigeix un assaig multicèntric que investiga el millor tractament per a gent gran amb fragilitat que han patit infart agut de miocardi

El Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, amb el doctor Juan Sanchis, cap de la secció de Cardiologia Intervencionista i Catedràtic de Medicina de la Universitat de València, com a investigador principal, ha publicat recentment a la Revista JAMA Internal Medicine els resultats del assaig clínic ‘Efecte de l’estratègia invasiva versus conservadora de rutina en adults grans amb fragilitat en infart agut de miocardi sense elevació del segment ST’.

L’estudi ha estat monitoritzat per l’Institut de Recerca Sanitària de l’Hospital Clínic, Incliva, i hi han participat centres espanyols del CIBER Cardiovascular. La revista JAMA Internal Medicine té un impacte molt alt (44,4 punts de factor impacte) i és entre les 10 primeres (decil 1) de la categoria de revistes de Medicina.

A l’assaig es van incloure 167 pacients majors (mitjana de 86 anys) amb fragilitat i que van patir un infart agut de miocardi sense elevació del segment ST (IAMSEST). Les conclusions mostren que fer una estratègia invasiva de rutina, davant d’una estratègia conservadora, no va augmentar significativament el nombre de dies amb vida un any després de l’alta de l’hospital.

Tal com ha explicat el doctor Juan Sanchis, “fins on sabem, cap assaig clínic aleatoritzat ha comparat les estratègies invasives i conservadores en pacients ancians fràgils que pateixen un infart agut de miocardi sense elevació del segment ST (IAMSEST)”.

“La fragilitat té un impacte perjudicial en el pronòstic dels adults grans amb infart agut de miocardi sense elevació del segment ST (IAMSEST). El tractament òptim, és a dir, estratègies invasives o conservadores, encara no se sap. Les guies de pràctica clínica recomanen en aquest tipus d’infarts una estratègia invasiva rutinària, però reconeixen que es basen en estudis que van excloure ancians fràgils. El nostre objectiu va ser comparar els resultats de les estratègies invasives i conservadores en pacients ancians fràgils amb IAMSEST al cap d’un any. L’assaig es va dur a terme a 13 hospitals espanyols”, ha explicat.

Els pacients van ser aleatoritzats a una estratègia invasiva de rutina (consistent a fer un cateterisme cardíac i revascularització si era factible) o bé una estratègia conservadora (que consisteix en tractament mèdic únicament, encara que es va permetre el cateterisme cardíac en cas d’isquèmia recurrent).

Hi va haver una supervivència de 28 dies menys al grup tractat de forma invasiva davant de la conservadora. “No hi va haver benefici d’una estratègia invasiva de rutina al nombre de dies amb vida i fora de l’hospital des de l’alta fins al primer any. Amb base a aquestes troballes, sembla recomanable una política de tractament mèdic i observació atenta per als pacients grans amb fragilitat i IAMSEST”, ha explicat el doctor Juan Sanchis.

“Hem de considerar que en un pacient més fràgil amb un infart agut de miocardi hi ha altres factors, més enllà del propi infart agut de miocardi, que influiran en el pronòstic”, ha destacat el doctor Juan Sanchis.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: