La conselleria d’igualtat inicia el procés per implantar a Castelló de la Plana el servei ‘Barnahus’ d’atenció a la infància i l’adolescència víctima d’abusos sexuals

La Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ja ha iniciat el procés per posar en marxa a Castelló de la Plana el primer servei pilot del model ‘Barnahus’ d’atenció integral a la infància i adolescència víctima d’abusos sexuals.

Aquest dimecres s’ha celebrat la primera reunió per establir les línies de treball conjuntes i interdepartamentals per instaurar el model a la Comunitat Valenciana, tal com va avançar la vicepresidenta del Consell, Aitana Mas, després del viatge a Reykjavík per conèixer de primera mà el servei ‘Barnahus’ o ‘Casa dels Nens’.

La directora general d’Infància i Adolescència, Rosa Molero, ha explicat que s’ha mantingut una trobada amb tots els altres departaments que han d’integrar ‘Barnahus’ per completar i complementar el model, perquè al final del que es tracta és d’un projecte transversal de cooperació i col·laboració multiagència”.

A la trobada de feina, que s’ha celebrat a la Casa dels Caragols a Castelló de la Pana, hi han assistit representants de les àrees d’igualtat, justícia i sanitat i de l’entitat Save the children.

Model ‘Barnahus’

Rosa Molero ha recordat que Barnahus integra en un únic espai tots els recursos i professionals que intervenen davant d’un cas d’abús sexual infantil de manera coordinada.

Es tracta, ha assenyalat la directora general, “d’evitar la revictimització, assegurar la validesa de la prova i el degut procés, l’estructura del qual oferirà una assistència tant psicològica com social a les persones menors d’edat víctimes de delictes contra la seva llibertat. indemnitat sexual”.

Com ja va explicar Aitana Mas, ‘Barnahus’ és un model habitual als països nòrdics, promogut per organismes com el Consell d’Europa o l’ONU i entitats com Save the Children, consolidat i testat, que facilita a les persones supervivents d’abusos interposar la denúncia.

Rosa Molero ha assenyalat que des del 2018 la Conselleria d’Igualtat està treballant en aquest model. “Comptem ja amb l’equip fix i ara caldrà completar-ho amb les persones professionals d’altres departaments que s’han de desplaçar al recurs per poder implantar totalment ‘Barnahus’ a la Comunitat Valenciana i oferir una atenció integral a totes les persones menors d’edat víctimes d’abusos sexuals”.

En aquest sentit, ha recordat que des de la direcció general es coordina el Servei d´Atenció a Abusos a Nens, Nenes i Adolescents (SAANNA), format per un equip multidisciplinari per al tractament psicològic, l´assessorament jurídic i la intervenció sociofamiliar.

L’atenció té com a beneficiaris i beneficiàries principals nens, nenes i adolescents que hagin patit abusos i agressions sexuals, tracta i/o explotació sexual i que es trobin a la Comunitat Valenciana. També s’atenen les seves famílies.

Aquesta atenció professional especialitzada té com a objectiu reparar el dany causat per l’abús o l’agressió sexual, alhora que dotar d’eines la persona menor d’edat i el seu entorn convivencial i impedir-ne la victimització secundària.

La intervenció és extensiva a persones menors presumptes responsables que siguin inimputables, per edat o condició.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: