L’Hospital Universitari de la Ribera lidera una investigació per millorar la qualitat del somni de pacients amb insomni

L’Hospital Universitari de la Ribera està fent un estudi pioner destinat a desenvolupar un programa d’entrenament cognitiu basat en les noves tecnologies, amb l’objectiu de millorar la qualitat del son en pacients amb insomni.

Aquest programa consisteix a estimular els circuits neuronals del cervell mitjançant activitats i exercicis cognitius per activar, entrenar i enfortir la funció executiva del pacient, és a dir, el conjunt d’habilitats que permeten a una persona planificar, organitzar i controlar les seves accions i pensaments i que tenen una gran relació amb l’insomni.

Segons ha destacat el cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat del Somni de l’Hospital de la Ribera, Javier Puertas, concretament, entrenem l’habilitat d’inhibició, que permet gestionar els pensaments i preocupacions que poden interferir amb la capacitat de agafar el son . Moltes persones amb insomni experimenten una sèrie de pensaments i preocupacions al llit, que poden ser difícils d’aturar o deixar de banda”.

En aquest sentit, l’entrenament de l’habilitat d’inhibició pot ajudar aquestes persones a controlar els seus pensaments i preocupacions, permetent relaxar-se i agafar el son. A més, l´habilitat d´inhibició també és important per a la regulació de les respostes emocionals que poden acompanyar l´insomni, com l´ansietat o la frustració”.

Per dur a terme aquest entrenament, es fa servir una APP a través de la qual es presenten diferents exercicis com a joc que les persones han de seguir per entrenar la seva funció cognitiva. Aquesta aplicació pot ser utilitzada des de qualsevol dispositiu electrònic amb connexió a Internet, cosa que permet adaptar el programa als horaris i necessitats de cada participant.

El desenvolupament d’aquesta eina d’intervenció online ha estat possible gràcies al consorci de cooperació format per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l’Hospital de la Ribera i la Universitat Nebrija, juntament amb l’acord interinstitucional entre la Universitat Nebrija i l’empresa internacional CogniFit.

Segons ha assenyalat Jon Andoni Duñabeitia, catedràtic de la Universitat Nebrija i director del Centre de Recerca de Nebrija en Cognició (CINC), “fruit del treball conjunt entre institucions estem un pas més a prop de proporcionar una eina terapèutica de precisió per a la població amb problemes del somni”.

Resultats preliminars

L’estudi ja s’ha desenvolupat de forma preliminar durant el 2022 en pacients de la Unitat del Somni de l’Hospital d’Alzira, cosa que ha permès establir el temps d’entrenament oportú per aconseguir efectes sobre els pacients estudiats.

Així, els resultats d’aquesta primera fase han mostrat que “en només 15 dies d’intervenció s’obtenen millores sobre la qualitat del son, els pensaments preocupants, la simptomatologia ansiosa i depressiva i, en general, sobre la qualitat de vida del pacient” , ha assenyalat Puertas, que ha recordat com “la manca de son comporta alteracions en el funcionament diari i qualitat de vida dels afectats, que presenten manca d’energia, una menor capacitat d’atenció, certes dificultats per mantenir la concentració i un estat de ànim decaigut”.

La majoria dels pacients que han participat en aquesta fase han assenyalat que, després del programa d’entrenament, agafen el son amb més facilitat, notant més descans durant la nit i despertant-se més clars.

Voluntaris que vulguin millorar el seu insomni

“El següent pas en què ja s´està treballant consistirà a avaluar l´efectivitat del programa a través d´un assaig clínic que tindrà una durada de dos mesos i per al qual necessitem més de 100 voluntaris”, ha afirmat José Luis Tapia, investigador FPU (Formació de Professorat Universitari) a la Universitat Nebrija.

Per a aquesta fase, s’ha habilitat una plataforma en línia, a través de la qual els voluntaris podran fer l’entrenament de manera autònoma, amb supervisió terapèutica en remot per part de l’equip de recerca, que contactarà amb els pacients en cas necessari.

Cada dia s’habilitaran a la plataforma nous exercicis o activitats que els participants hauran de completar. “El temps mitjà de dedicació per dia és de 45 minuts, podent accedir a la plataforma des de qualsevol dispositiu electrònic (mòbil, ordinador, tauleta). L’entrenament té una durada de 8 setmanes i cal fer les activitats un mínim de 5 dies per setmana”, ha assenyalat Tapia.

Per accedir a l’assaig clínic cal tenir entre 18 i 65 anys, dificultats per agafar o mantenir el son almenys 3 nits per setmana en els darrers 3 mesos i no treballar en horaris nocturns.

Els interessats a participar en aquest assaig clínic han d’accedir a la plataforma, des d’on se’ls aportarà informació més detallada i podran començar el registre d’activitats.

Insomni

L’insomni és el trastorn del son més comú entre la població general i el que genera més consultes mèdiques. Es caracteritza per la dificultat per iniciar o mantenir el son, així com per despertars primerencs.

S’estima que més del 30% de la població pateix o ha patit insomni clínic en algun període de la seva vida, superant el 50% quan es tenen en compte els símptomes aïllats.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: