La Conselleria de Política Territorial aposta pel PAT del Baix Segura per a la protecció del territori i el desenvolupament sostenible de la comarca

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que l’objectiu de la Conselleria és dotar la comarca “d’un instrument d’ordenació supramunicipal per garantir la protecció del territori i el desenvolupament sostenible”, durant la presentació de propostes de el Pla d’Acció Territorial (PAT) del Baix Segura.

En la presentació a Jacarilla de les principals línies i propostes de l’PAT Baix Segura, el conseller ha ressaltat que “la comarca és un territori formidable, però també molt fràgil davant el canvi climàtic, un canvi climàtic que ja és present i que ja hem vist i patit amb la NA, els episodis de pluges torrencials es van a repetir, estem davant d’un gran repte a què hem d’adaptar, i que no podem eludir ni ajornar “.

Segons ha explicat Arcadi Espanya, el Pla d’Acció Territorial del Baix Segura, “és un instrument basat en el diàleg amb tots els ajuntaments i agents socials i econòmics de la comarca per organitzar correctament l’urbanisme i mirar cap al futur, a com seguir creixent i creant ocupació d’una forma sostenible, potenciant la indústria agroalimentària i el turisme, d’una forma segura “.

Així mateix, ha anunciat que pròximament, en unes setmanes el document estarà ja en període d’informació pública perquè els municipis puguin fer les seves aportacions. Segons l’opinió de el conseller, “una de les fortaleses del Baix Segura ha de ser la unitat, avançar conjuntament cap a un futur sostenible, sense els errors de el passat, que permeti continuar creixent”.

A la presentació també han assistit la secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco; les directores generals de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, i d’Anàlisi de Polítiques Públiques, Ana Berenguer; el redactor de l’informe, Ignacio Díez, els comissionats de el pla Vega Renhace, Jorge Olcina i Antonio Alonso, i l’alcaldessa de Jacarilla, Pilar Díaz, així com una representació d’alcaldes i alcaldesses de la comarca.

PAT del Baix Segura

El PAT del Baix Segura abasta 27 municipis, 950 km2, incideix sobre 350.000 habitants i ha estat elaborat per un equip tècnic d’alta capacitat i solvència, amb destacats membres de les Universitats d’Alacant i Elx.

Com a primera gran línia de treball, el PAT dissenya la infraestructura verda del territori, des d’un punt de vista multifuncional i de reforç a la producció de serveis ecosistèmics, relacionats amb la qualitat de vida de les persones.

Un altre dels pilars de l’PAT es refereix a el sistema d’assentaments de la comarca i els problemes que comporta un model urbanístic heretat. El PAT fa una profunda anàlisi de la capacitat de planejament existent, detectant tant les disfuncions com les seves potencialitats.

També s’analitza el sòl industrial, amb menor superfície a la comarca, però que compta amb grans potencialitats de desenvolupament, especialment en l’eix industrial i logístic de l’A-7, a nord del Baix Segura.

En tercer lloc, des del punt de vista de les infraestructures, el PAT realitza una anàlisi de les capacitats de la xarxa actual, en un àmbit on l’ús de el vehicle privat és massiu, i es compta amb un espai litoral, al voltant de la N-332, amb densitats de població molt elevades. L’Estudi de Mobilitat de la comarca, que també està elaborant la Conselleria, podrà plantejar solucions adequades per a la millora de la mobilitat, dins de la sostenibilitat.

Juntament amb els objectius de resiliència i sostenibilitat, el PAT es planteja també com un instrument dinamitzador de l’activitat econòmica. Amb aquesta finalitat, en el Pla, es prepara el territori per a noves demandes de sòl productiu, tant en quantitat com en qualitat, es potencia especialment el clúster agroalimentari, i es reforcen els productes turístics associats als serveis culturals, esportius i de salut.

El PAT del Baix Segura combina els objectius de resiliència, sostenibilitat i dinamització de l’activitat econòmica, de manera harmònica, coherent i consensuada.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: