La Comunitat Valenciana i Aragó renoven el conveni de col·laboració per a l’assistència de pacients a zones limítrofes

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, i la consellera de Sanitat del Govern d’Aragó, Sira Repollés, han formalitzat un conveni de col·laboració entre les dues administracions per a la prestació d’assistència sanitària a zones limítrofes, de manera que els habitants d’aquestes poblacions poden ser atesos pels recursos sanitaris que tinguin més propers al seu domicili, independentment de la comunitat autònoma de què depenguin.

Aquest conveni té una vigència de quatre anys i actualitza un acord anterior.

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha assenyalat que l’objectiu del conveni consisteix a “contribuir a una cohesió social més gran i facilitar l’atenció als centres més propers i accessibles al domicili de la persona, independentment de l’autonomia a què pertanyi” .

Per part seva, la consellera de Sanitat del Govern d’Aragó, Sira Repollés, ha afegit que “convenis com aquest posen de manifest la importància de la col·laboració entre les diferents comunitats autònomes perquè tota la ciutadania tingui accés en termes d’equitat a l’assistència sanitària”.

L’acte també ha comptat amb la presència de la directora general d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, María Amparo García Layunta, i el director provincial de Sanitat de Terol, José Pablo Castellote García.

Les línies principals de col·laboració fan referència a l’atenció sanitària primària, especialitzada, urgent i farmacèutica, així com al transport sanitari.

Els municipis de la Comunitat Valenciana beneficiats pel conveni són Ademús, Cases Altes, Cases Baixes, Castielfabib, Torrebaja, Vallanca, Pobla de Sant Miquel (Racó d’Ademús) i Herbés (Els Ports), amb un total de 2.264 habitants.

A la part d’Aragó, l’acord cobreix les zones de salut de Cantavella, Mosqueruela, Mora de Rubielos i Sarrión, amb un total de 9.079 habitants.

Es tracta, doncs, de zones geogràfiques limítrofes caracteritzades per la dispersió de la població i una població envellida.

L’atenció a tots aquests municipis i zones de salut, tant de primer nivell com de segon nivell, serà realitzada pels centres hospitalaris de referència més propers de la Comunitat Valenciana o de la Comunitat d’Aragó, indistintament, i sempre d’acord amb l’acceptació del o la pacient.

D’aquesta manera, a la zona de salut d’Ademuz, l’atenció especialitzada l’assumirà l’Hospital Bisbe Polanco. Els serveis de què no disposa aquest centre, com a radioteràpia, els prestarà l’hospital de referència de València (Arnau de Vilanova).

Per part seva, a Herbés, l’Atenció Primària es prestarà al Centre de Salut de Valderrobres, l’Especialitzada a l’hospital d’Alcanyís i els serveis d’alta especialitat, l’Hospital Provincial de Castelló.

En tots els casos, per afavorir la continuïtat assistencial, es facilitarà laccés a la informació de cada persona amb totes les garanties legals, ja sigui la història clínica o altra informació dinterès per a la gestió del cas.

Pel que fa al transport sanitari, ho brindarà preferentment la comunitat autònoma d’on sigui originari el pacient o la pacient, encara que, en casos de dificultat derivats de l’organització dels serveis, circumstàncies meteorològiques o altres, quedarà garantit per qualsevol de les dues autonomies.

L’acord contempla la posada en marxa d’una comissió mixta integrada per tres persones de cada autonomia per supervisar-ne el compliment i resoldre els possibles dubtes que puguin sorgir sobre la seva aplicació.

La compensació de despeses sanitàries entre autonomies es realitzarà a través del Fons de Compensació Sanitària o el Fons de Cohesió Sanitària, dacord amb la normativa estatal.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: