Cultura

La ‘Asociación Mujeres en las Artes visuales’ distingix el MuVIM amb Una gota MAV

La ‘Asociación Mujeres en las Artes visuales’ (MAV) ha entregat el distintiu Una gota MAV al MuVIM pel seu treball per la igualtat.

A més del museu de l’àrea de Cultura de la Diputació, MAV ha distingit a altres sis museus valencians. Tots ells han usat l’Eina d’Autodiagnòstic per la Igualtat, una aplicació desenvolupada per MAV que permet realitzar un retrat complet i rigorós de l’entitat des d’una perspectiva igualitària, democràtica i inclusiva. Emplenar-la, és un senyal de compromís.

Amb este reconeixement es vol, com assenyala la presidenta de l’associació, Maribel Domènech “agrair i recolzar als museus pel seu esforç a favor de la igualtat. La gota vol significar que la igualtat és un procés i una suma d’esforços, i que xicotets gestos generen grans conquestes”. La diputada del MuVIM, Glòria Tello, ha incidit en “el treball del museu com a generador de debat en l’esfera pública i el seu compromís ineludible amb la igualtat”.

Els museus valencians distingits són: a Alacant, el MACA; a Castelló, el Museu de la Ciutat de Castelló i el MACVAC de Vilafamés; i a València, el MUVIM, el Museo Nacional de Artes Suntuarias González Martí, el Centre del Carme i el Museu de Belles arts.

Els responsables d’estos museus han rebut el distintiu Una gota MAV de mans de sòcies valencianes de l’associació com a gest de “afecte i reconeixement als museus que mostren la seua disposició al fet que la igualtat de gènere impregne totes les seues decisions, així com a cuidar la participació i la diversitat”, indica la presidenta de MAV.

A més d’estos set museus valencians, han obtingut este reconeixement altres 41 centres artístics repartits per tota la geografia espanyola, tant d’art contemporani com de belles arts i altres de diferent caràcter. Entre els primers figuren el MACBA, el Reina Sofía, Es Baluard, el Thyssen, el CGAG o el Picasso de Málaga; entre els segons el de Murcia o el d’Oviedo. En altres disciplines, ens trobem amb centres com el Museo Nacional de Artes Decorativas i, allunyats dels centres urbans, espais com el Museu de Cervera de Lleida. Assenyalem també a la majoria dels pertanyents a la Red de Museos Estales del Ministerio de Cultura.

L’eina MAV d’Autodiagnòstic és un qüestionari en línia compost per 60 preguntes que analitzen diferents aspectes de la vida del museu: composició dels seus fons, adquisicions, programa expositiu, investigació, comunicació, adequació dels espais, governança, participació, estructura econòmica, divisió del treball, etc.

Esta completa autoavaluació permet als museus prendre consciència de la seua realitat i dels aspectes a millorar per a complir amb la Llei d’Igualtat i amb paràmetres de democràcia i diversitat. El disseny de l’eina va ser a càrrec d’un equip multidisciplinari d’expertes en sociologia, art i gènere, i es va posar a la disposició dels museus de manera gratuïta en 2021.

Creada en 2009, MAV és hui l’associació de referència en l’Estat espanyol sobre la seua àrea d’interés, les arts visuals. Reunix 675 sòcies repartides per tot el país: artistes, comissàries, gestores culturals, historiadores de l’art, crítiques d’art, docents, o galeristes. A la Comunitat Valenciana l’entitat compta amb 87 sòcies.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint