Investigadors de les universitats d’Alacant i de Houston descobreixen un nou catalitzador més eficaç i sostenible

Investigadors de l’Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant (NANOMOL), dirigit pel professor Javier García Martínez i de laboratori de professor Jeffrey Rimer de la universitat de Houston, han descobert un nou material que pot contribuir a disminuir la nostra dependència dels combustibles fòssils. En concret, aquest nou catalitzador genera hidrocarburs a partir de metanol gairebé sense desactivar, que és un dels principals problemes d’aquest procés clau per produir combustibles més sostenibles. Els detalls d’aquesta investigació apareixen avui publicats a la prestigiosa revista internacional Advanced Materials.

Tal com explica Javier García Martínez, catedràtic de Química Inorgànica, els catalitzadors són substàncies essencials per fer un millor ús dels recursos naturals i reduir el nostre impacte sobre el medi ambient. Els catalitzadors descoberts estan compostos de nanolàmines bidimensionals de zeolites entrecreuades. Aquest edifici tridimensional de zeolites 2D és molt més accessible a molècules voluminoses i molt més durador. “L’estructura dels nostres catalitzadors s’assembla a un castell de cartes. Aquesta morfologia tan oberta presenta molts avantatges, especialment pel que fa a l’efectivitat i vida útil de l’catalitzador “, explica el professor García Martínez, que destaca el fet que aquest descobriment pot contribuir a assolir els objectius de descarbonització de la Unió Europea per al 2050 ia reduir el nostre impacte sobre el medi ambient, ja que en la fabricació d’aquests materials no cal utilitzar compostos orgànics. “Els nostres catalitzadors són molt més duradors per a la reacció de metanol (que pot obtenir-se de fonts renovables) a hidrocarburs. Aquesta reacció representa una oportunitat excepcional per fabricar combustibles que no provinguin de fonts fòssils “, assegura Javier García Martínez.

L’elaboració d’aquest nou catalitzador s’ha realitzat gràcies a el nou sistema ideat pels professors García Martínez i Rimer, en què també ha estat essencial la contribució de la investigadora distingida de la Universitat d’Alacant, Noemí Linares. Aquest procés està basat en la sembra de zeolites, un mètode que simplifica el procés de fabricació i que produeix de forma espontània l’entrecreuament de les nanolàmines de zeolites. Aquest descobriment estalvia una gran quantitat de compostos orgànics que es creien indispensables per a la preparació d’aquest tipus de catalitzadors. A més, presenta l’avantatge addicional que augmenta la concentració d’alumini en la zeolita, el que facilita la transformació de molècules voluminoses i estén la vida útil del catalitzador.

Els propers passos per a aquest projecte inclouen l’escalat de l’procés per estudiar el seu comportament a escala preindustrial. L’any 2019, el professor García Martínez va vendre l’empresa Rive Technology que va fundar per comercialitzar un altre tipus de catalitzadors basats en zeolites que avui dia s’utilitzen a tot el món. La recerca que es publica avui a Advanced Materials obre noves oportunitats en el desenvolupament de nous catalitzadors basats en zeolites 2D entrecreuades i en la fabricació de combustibles més sostenibles.

Javier_Garcia

Javier García Martínez

Javier García Martínez és catedràtic de química inorgànica i director de l’Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant on ha desenvolupat una extensa tasca docent i investigadora en nanomaterials i en la seva aplicació a el sector energètic. Al juny de 2014 li va ser atorgat el Premi Rei Jaume I en la seva categoria de Noves Tecnologies i des de 2015 és el primer espanyol a rebre el Emerging Researcher Award de l’American Chemical Society. A l’estiu de 2017, García Martínez va ser reconegut per aquesta mateixa organització amb el Kathryn C. Hach Award com el millor emprenedor dels EUA al sector químic. Javier és membre de Consell de Tecnologies Emergents de l’Fòrum Econòmic Mundial, de l’Acadèmia Jove Global i membre de la Royal Society of Chemistry. Des 2019, Javier és catedràtic de la Fundació Rafael de el Pi i President de l’Acadèmia Jove d’Espanya. Aquest mateix any l’Assemblea General de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) va triar a l’catedràtic de química inorgànica com a president d’aquesta organització per al bienni 2022-2023.

A la imatge, el professor Javier García Martínez en el seu laboratori de la Universitat d’Alacant.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: