Gairebé mig milió de dones ha participat al programa de detecció de violència de gènere en l’àmbit engegat per Sanitat

Un total de 485.282 dones han participat en el programa de cribratge de detecció contra la violència de gènere de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública des del 2015 (any en què es va començar a realitzar el cribratge de forma sistemàtica a la Comunitat Valenciana) fins a l’octubre de 2021. Durant aquest període s’han detectat 10.568 casos, fet que suposa un 2,17% del total de dones que han participat al programa de cribratge.

En el darrer any, entre gener i octubre de 2021, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha detectat un total de 662 casos de violència de gènere a la Comunitat Valenciana mitjançant el programa de cribratge per a la detecció precoç en què aquest any han participat 41.808 dones.

Per províncies, s’ha realitzat el qüestionari de cribratge de violència de gènere a 24.062 dones a Alacant, 2.786 a Castelló i 14.960 a València, i s’han detectat 352 casos positius a Alacant, 56 a Castelló i 254 a la província de València.

El nombre de dones cribrades el 2020 i el 2021 és menor que el 2019 a causa de l’impacte de la pandèmia, que ha suposat un descens considerable en la presencialitat als centres d’atenció primària.

El personal sanitari de centres de salut i hospitals valencians realitza un qüestionari per prevenir i detectar possibles casos de violència de gènere a qualsevol dona major de 14 anys que acudeix a una consulta per qualsevol motiu i, en cas que hi hagi indicis de violència, els professionals sanitaris valoren la necessitat establir un pla específic d’intervenció.

Cada any participen als cursos de formació en violència de gènere que organitza la Conselleria de Sanitat professionals de tot l’àmbit sanitari per tal que, quan una víctima accedeix al sistema sanitari, des del personal d’admissió fins als nivells més especialitzats que li atenguin tinguin la sensibilització i formació adequada per poder actuar de manera òptima. El 2021, s’han format 2.500 professionals sanitaris.

Cribratge sistemàtic des del 2015 i protocol d’Atenció Integral, Sanitària i Judicial des del 2019

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions va impulsar la redacció d’un Protocol de prevenció i d’atenció a la violència de gènere i una Guia per a professionals el 2009, així com el disseny i la implementació d’un instrument validat per a la seva detecció i prevenció (l’aplicació SIVI) des del 2012.

És el 2015 quan l’eina informàtica SIVIO, que funcionava fins ara de forma pilot en algun departament de salut, es millora i se’n generalitza l’ús de forma sistemàtica a tots els departaments. Aquesta aplicació està integrada a la història clínica electrònica i, recentment, ha millorat les seves funcionalitats facilitant la prevenció, atenció i seguiment de la violència de gènere des del sistema de salut.

A més, des del 2019 cal destacar que el nou ‘Protocol d’Atenció Integral, Sanitària i Judicial a Víctimes d’Agressions Sexuals’, que s’aplica a tots els serveis d’urgència dels hospitals i en atenció primària en coordinació amb el Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) estableix una acció coordinada amb la resta d’àmbits implicats.

Jutjats de guàrdia, medicina forense, Forces i Cossos de Seguretat, Oficines d’Atenció a les Víctimes del Delicte i Centres Dona 24 Hores han participat en la seva elaboració juntament amb expertes en igualtat i violència sobre la dona

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: