Gabriela Bravo sol·licita al Ministeri de Justícia la creació d’11 noves unitats judicials per alleujar la càrrega de treball dels jutjats de la Comunitat

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha sol·licitat al Ministeri de Justícia la creació d’onze nous jutjats i tres places de magistrats per alleujar la càrrega de feina dels tribunals de la Comunitat Valenciana. Les noves unitats judicials s’ubicarien als partits de València, Alzira, Llíria, Sagunt, Sueca, Alacant, Elx, Nules i Quart. Així ho ha requerit en la seva intervenció a la Conferència Sectorial de Justícia del Govern amb les comunitats autònomes que se celebra aquest divendres a Avilés (Astúries).

Amb la proposta es pretén alleujar la càrrega de treball de l’Administració de Justícia de la Comunitat Valenciana la taxa de litigiositat de la qual és del 118,5 per cent i acostar-la així a la mitjana nacional, que és del 116,5. Aquest augment de la planta judicial afectaria els partits judicials de València, Alzira, Llíria, Sagunt, Sueca, Alacant, Elx, Nules i posar en marca el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Quart de Poblet l’entrada en funcionament del qual va quedar en suspens el juny del 2011. En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquestes noves unitats aniran a partits judicials que estan “molt saturats de treball”.

D’aquesta manera, la proposta de la consellera inclou, per a la província de València, la creació del Jutjat 5 de Violència sobre la Dona a la capital (que sorgeix de l’agrupació de jutjats especialitzats de València, Mislata i Quart de Poblet). Aquesta concentració de jutjats es proposa també per crear el de Violència sobre la Dona número 1 d’Alzira (que agrupa el de Carlet) i el número 1 de Sueca (que assumeix el de Catarroja). Se sol·licita, a més, la creació de tres jutjats de Primera Instància i Instrucció per a Llíria (el 8) i Sagunt (el 7), així com la dotació d’una plaça de magistrat per a la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia i dues més més per a les seccions 9 i 10 de l’Audiència Provincial.

Per a Alacant, la sol·licitud inclou la posada en marxa del Jutjat de Violència sobre la Dona número 3 (que assumiria la demarcació de Sant Vicent del Raspeig) i la creació del Jutjat Penal 11 amb competència exclusiva sobre Violència sobre la Dona. De la mateixa manera, el nou Jutjat sobre aquesta matèria d’Elx (el número 2) també agruparia la demarcació de Novelda. La proposta d’ampliació de planta judicial a la província d’Alacant es completa amb la petició del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 per a la capital il·licitana.

Finalment, per a la província de Castelló, se sol·licita la creació del Jutjat de 1a Instància i Instrucció número 6 de Nules.

La consellera ha posat èmfasi en la seva proposta d’agrupar jutjats especialitzats en Violència de Genero “que ha estat consensuada amb la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia” perquè “no podem consentir que hi hagi una justícia de primera i una altra de segona” a referència que les víctimes del terrorisme masclista no reben la mateixa atenció en un jutjat especialitzat que en un altre ordinari.

Pla d’Igualtat i Eficiència Energètica

Un altre dels punts que s’han tractat a la Conferència Sectorial ha estat el futur esquema comú a totes les autonomies per a l’elaboració de plans d’Igualtat. La consellera ha explicat que la Comunitat Valenciana “ja compta amb un Pla d’Igualtat des del 2017” que, de fet, “està en revisió pel que s’ha sol·licitat a les organitzacions sindicals que facin propostes que s’inclouran a la segona edició de la iniciativa”. En aquest sentit, Bravo ha proposat que a l’esquema comú s’inclogui la possibilitat d’intermobilitat administrativa “com ja existeix a la Comunitat Valenciana” per a les dones víctimes de violència de gènere que ho necessitin.

D’altra banda, a la Conferència s’ha tractat el repartiment de fons per a la renovació i la modernització tecnològica de l’Administració de Justícia dels quals la Comunitat rebrà al voltant de 36,1 milions d’euros. En aquest sentit, la consellera ha explicat que a la Comunitat Valenciana “ens trobem en ple procés de desenvolupament de la nova eina de gestió processal, Just@cv” i ha recordat que la Conselleria de Justícia ja ha invertit en els darrers anys més de 38 milions d’euros en modernització tecnològica que, entre d’altres, ha permès la celebració de més de 25.000 judicis telemàtics.

Finalment, la consellera ha lamentat que l’Administració de Justícia no hagi rebut fons europeus Next Generation per millorar l’eficàcia energètica dels edificis judicials, com sí que ha passat en altres àrees. De fet, ha recordat “els bons resultats” que han donat iniciatives com el Programa Jessica o els Fons Feder que, en el cas de la Comunitat Valenciana, han permès assolir una inversió de 18,2 milions d’euros per dur a terme 65 projectes en 27 immobles de manera que, en dos anys, el 70% del parc immobiliari judicial valencià “serà sostenible”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: