Experts de tot el món aborden a la Universitat d’Alacant la privacitat en els sistemes de vigilància per a la cura de persones grans

La privacitat o, més aviat, la manca d’ella és un dels grans debats de la societat que ens ha tocat viure. Després dels atemptats de l’11 de setembre de 2001 als Estats Units es van limitar les llibertats personals en nom de la seguretat i també es va incrementar la presència de sistemes de seguretat basats en la vigilància activa a través de càmeres. I, encara que existeixen lleis que regulen el seu ús i aplicació, no són iguals en tots els països.

Aquesta sensació de vigilància, és una constant en diferents espais de la societat i que també es dóna entre les persones grans. En aquest cas, la vigilància té com a objectiu la seva cura. Les càmeres i micròfons suposen, sens dubte, un gran aliat per a la seguretat d’un col·lectiu molt important de la nostra societat. Però, com tot en aquesta vida, comporta un debat, en aquest cas relacionat amb qüestions legals, socials i ètiques.

I aquest camp és, precisament, el que aborda el projecte Goodbrother coordinat pel professor Francisco Florez Revolta, de el departament de Tecnologia Informàtica i Computació de la Universitat d’Alacant. GoodBrother – International Network on Privacy-Aware Au- and Video-Based Applications for Active and Assisted Living (Xarxa internacional sobre aplicacions basades en àudio i vídeo per a la vida activa i assistida), té com a objectiu principal promoure col·laboracions entre experts de diferents disciplines i països per compensar la sensació de contínua vigilància d’un sistema basat en micròfons i càmeres per a la cura de persones grans.

La Seu d’Alacant de la UA ha estat escenari de la trobada de el comitè directiu i dels diferents grups de treball de el projecte en el qual participen més d’un centenar d’experts de 37 països europeus, Canadà, Estats Units i Tunísia. Una reunió de dos dies en què han participat 25 d’aquests experts de forma presencial i la resta de membres a través de videoconferència. Dos dies en els quals han abordat les qüestions legals, socials i ètiques associades amb l’ús de micròfons i càmeres per monitoritzar persones grans o en situació de fragilitat, els mètodes per preservar la privacitat de les persones monitoritzades, i les solucions basades en vídeo i àudio per a un envelliment actiu i saludable que tinguin en consideració la privacitat dels usuaris.

El professor Florez, coordinador d’el projecte, ha assenyalat algunes de les qüestions que s’han abordat en aquesta trobada com la importància de “integrar els usuaris finals en el disseny d’aquests serveis de monitorització”, de manera que això incrementi la seva acceptació. Una altra de les qüestions que susciten un major debat, explica el professor de la Universitat d’Alacant, es refereix als “desafiaments ètics d’aquestes tecnologies”. Qui, com i quan té accés a les imatges o què passa si el sistema reconeix alguna cosa per al que no va ser concebut. La reunió també va servir per assenyalar la importància que aquests sistemes compleixin els requisits de el reglament General de Protecció de Dades de la UE i també de reduir costos d’aquestes solucions de monitorització “per evitar que això impedeixi la seva adopció per part de persones amb recursos limitats “, assenyala Florez.

GoodBrother està finançat amb al voltant de 600.000 euros a través d’el programa Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia, COST (European Cooperation in Science and Technology), una de les xarxes europees intergovernamentals de coordinació de la investigació científica i tècnica europea. Aquest és el primer projecte COST que coordina la Universitat d’Alacant.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: