DestacatSanitat

Els tres hospitals de la província de Castelló consoliden un sistema de transport urgent per a pacients pediàtrics que requereixen cures intensives

Els serveis de Pediatria dels hospitals General de Castelló, la Plana de Vila-real i comarcal de Vinaròs, els tres centres hospitalaris públics de la província, treballen en aliança des ha sis anys per al transport sanitari de pacients pediàtrics i neonatals que requirieren cures intensius, el que ha permès consolidar un sistema pioner a la Comunitat Valenciana i referent en la pediatria nacional: el TIPCAS.

“El TIPCAS és un sistema de transport sanitari pediàtric basat en la qualitat i professionalitat molt necessari per a les famílies de la província de Castelló”, ha destacat el gerent de el Departament de Salut de Castelló, Ricardo Tosca, que ha afegit que aquesta iniciativa és ” fruit de la feina en equip i de la integració de tots els serveis pediàtrics hospitalaris de la província “.

Els i les especialistes en Pediatria que desenvolupen la iniciativa s’han recollit en un manual que recull els algoritmes i protocols clínics essencials per al funcionament d’aquest sistema de transport sanitari creat a la mida dels nens i nenes castellonencs.

Agraïment i màxima col·laboració de l’CICU i SAMU

“Aquest manual és el resultat de la feina de 6 anys d’experiència en el trasllat pediàtric en ambulància medicalitzada amb personal especialitzat en cures intensives entre els diferents hospitals de la província o de províncies contigües”, explica Juan Diego Toledo, un dels pediatres impulsors de aquest sistema pediàtric castellonenc que ha registrat ja 76 trasllats, i que compta amb la col·laboració de el Servei d’Emergències Sanitari de la Comunitat Valenciana (SES), el Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) de Castelló i els equips SAMU, que han contribuït a el disseny de el projecte.

“Va ser un projecte d’alt nivell que va néixer dels propis equips de Pediatria de Castelló perquè veien que era necessari millorar el trasllat dels seus pacients, nounats i menors de 14 anys, quan requerien una atenció intensiva”, explica Tosca, que llavors era el cap de Pediatria de l’Hospital General Universitari de Castelló i que ara, com a gerent, sent l ‘ “orgull” d’haver pogut contribuir a el desenvolupament d’ “un sistema de transport pediàtric de qualitat, d’àmbit local i que a la Comunitat Valenciana només existeix aquí, ia Espanya en poques províncies “.

salvar vides

Les persones responsables de el desenvolupament d’aquesta iniciativa destaquen que “el TIPCAS ha salvat moltes vides i ha permès la continuïtat de cures intensives de molts pacients”. La major part dels trasllats s’han realitzat entre els hospitals Comarcal de Vinaròs i la Plana de Vila-real cap a l’Hospital General de Castelló, per precisar assistència a l’UCI pediàtrica, encara que també s’han registrat trasllats cap a la Fe de València, referent en altres teràpies específiques com la cirurgia cardiovascular infantil.

El manual, que ha vist la llum aquest mateix mes, és una pràctica edició de butxaca que recull els 26 algoritmes bàsics de l’trasllat de pacients pediàtrics en ambulància i els criteris per activar el transport intensiu, basats principalment en la inestabilitat respiratòria, hemodinàmica o neurològica de la criatura i en la seva gravetat.

Com funciona i disminució de les complicacions

“L’equip assistencial de l’hospital emissor contacta amb l’hospital receptor per sol·licitar el trasllat de l’pacient en base a una sèrie de criteris clínics que són valorats per les dues parts. Una vegada activat el TIPCAS, personal d’infermeria i mèdic de Pediatria especialitzat en Cures Intensives pediàtrics, es trasllada amb l’ambulància per a la recollida de el menor el que contribueix a l’optimització de la teràpia, la seguretat de l’trasllat, el ràpid temps de resposta, l’ús de material pediàtric específic i la continuïtat de cures “, ha explicat la cap de el Servei de Pediatria de l’Hospital General Universitari de Castelló, Irene Centelles.

“El resultat ha estat una disminució en el nombre de intubacions de nens i nenes durant el transport, un nombre menor de complicacions i una optimització dels tractaments”, ha assegurat el doctor Toledo.

Ara, gràcies a la publicació de l’manual, diversos serveis de Pediatria d’altres centres hospitalaris espanyols s’estan interessant en aquest projecte de transport local.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint