Els investigadors de la Universitat d’Alacant troben una escultura d’una nimfa aquàtica a l’Alcúdia

Una escultura d’una nimfa aquàtica sostenint la banya de l’abundància, aquesta és la darrera i més important troballa fruit de les excavacions dels investigadors de la Universitat d’Alacant realitzades al juny al jaciment de l’Alcúdia d’Elx. Així ho ha revelat Jaume Molina Vidal, catedràtic d’Història Antiga, i codirector de l’equip del projecte “L’Alcúdia d’Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)” juntament amb els investigadors de la UA Francisco Javier Muñoz Ojeda i Juan Francisco Álvarez Tortosa.

Aquesta escultura, la segona que es troba a L’Alcúdia dins dels projectes de recerca de la UA, està tallada en marbre i data del segle II dC, segons assenyala Jaime Molina, que explica que les nimfes, la figura representada, són esperits o divinitats menors femenines associades a la natura (manantials, rierols, muntanyes, mars o boscos). “En aquest cas es tractaria d’una nàiade, una nimfa relacionada amb una font d’aigua dolça, pou, riu o rierol, que en aquest cas es prenia com a productora de benestar i riquesa, atès que és portadora de la banya de l’abundància o la cornucòpia ”, explica l’arqueòleg. La primera figura es va trobar l’any 2017 dins de l’excavació Projecte Domus – L’Alcúdia. Viure a Ilici. Es tractava d’una estatueta que representava una dona nua amb un mantell sobre l’espatlla esquerra, feta amb os.

Tal com informa Jaume Molina, al llarg del procés d’excavació del mes passat s’han recuperat altres materials arqueològics de gran interès. Concretament, s’han trobat fragments de les pintures de les parets del conjunt termal; objectes quotidians, com agulles tant per cosir, com d’adorn personal per fer-se recollits als cabells; altres de caràcter més lúdic, com un dau d’os amb què es practicarien jocs d’atzar; i fragments ceràmics decorats, com un disc de lluerna (làmpada d’oli) amb la imatge d’un gladiador amb xarxa i trident.

Per la seva banda, el vicerector d’Investigació de la UA, Juan Mora, ha volgut destacar la important tasca que fan els investigadors a l’Alcúdia així com el treball i la implicació dels estudiants que col·laboren a les excavacions. De fet, ha estat un alumne de segon del grau en Història, Mario Bañón, qui ha trobat l’escultura. “Aquest descobriment ens demostra que queda molt per conèixer a L’Alcúdia, si tenim en compte que amb prou feines el 10 % del jaciment està excavat”, assegura Mora, que assenyala que “per poder abordar-los com ens agradaria necessitem més suport de part de les institucions i de manera urgent un pla especial que ens permeti musealitzar i posar en valor les importants troballes trobades perquè la societat il·licitana, tots els alacantins, i el món en general, coneguin aquest patrimoni”.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: