Els hospitals La Fe i Clínic de València realitzen cirurgia de trastorns del moviment per al tractament avançat del Parkinson

La cirurgia dels trastorns del moviment és la tècnica que es fa servir per al tractament avançat del Parkinson. Aquest tipus de cirurgia es duu a terme als hospitals Clínic i La Fe de València, que a més és CSUR (Centre, Servei o Unitat de Referència) del Sistema Nacional de Salut.

Amb motiu del Dia Mundial del Parkinson, que se celebra l’11 d’abril, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública assenyala la importància d’oferir un tractament integral i personalitzat a les persones que pateixen aquesta malaltia per tal de millorar-ne la qualitat de vida .

La Unitat de Trastorn del Moviment de l’hospital La Fe atén anualment al voltant de 1.000 consultes de pacients amb Parkinson avançat. Aquesta unitat utilitza actualment una tècnica mínimament invasiva, que actua sobre determinades zones del cervell mitjançant ultrasons focalitzats d’alta densitat. Els ultrasons travessen la pell i el crani, i arriben fins a la zona del cervell que es vol tractar sense haver de fer cap tipus d’incisió a la pell ni obertura al crani.

Des de mitjan 2019, més de 100 pacients amb tremolor essencial i amb tremolor associat a la malaltia de Parkinson han estat tractats amb aquesta tècnica. I des del 2021, s’ha començat a actuar amb aquesta tècnica sobre una zona del cervell responsable no només en el tremolor de la malaltia de Parkinson, sinó en altres símptomes d’aquesta malaltia, com ara la rigidesa i la lentitud del moviment. De manera que s’han pogut ampliar les indicacions, tractant aquests símptomes de manera molt menys invasiva.

Les millores que s’obtenen amb aquesta tècnica, tant a la tremolor, com a la rigidesa oa la lentitud del moviment, oscil·len entre un 50% i un 80% i els efectes secundaris, en el cas que passin, són lleus i en la majoria dels casos transitoris.

Per part seva, el Servei de Neurologia de l’Hospital Clínic atén al voltant de 1.600 consultes a l’any, en què es fa seguiment especialitzat per neuròlegs formats en trastorns del moviment i s’ofereixen totes les teràpies disponibles. Aquest servei realitza anualment al voltant de 30 cirurgies de trastorns del moviment. Actualment es fa l’estimulació cerebral profunda a través d’implants de dispositius que estimulen elèctricament el cervell per modular els senyals que causen els símptomes motors. S’utilitzen elèctrodes unidireccionals i multidireccionals que permeten una millor adequació i conformació del camp elèctric d’estimulació per optimitzar la teràpia i disminuir el nombre d’efectes adversos.

Un altre tractament és la teràpia d´infusió o bomba d´infusió, que permet l´entrada controlada de la dosi del fàrmac i un flux continu al llarg del dia. Amb això es milloren les fluctuacions motores i, en general, la qualitat de vida dels pacients que presenten resposta al tractament més complexes. A més de al Clínic i La Fe, aquest tractament es realitza als hospitals Generals de Castelló, Alacant i Elx.

Més de 20.000 pacients amb diagnòstic actiu a la Comunitat Valenciana

A la Comunitat Valenciana, actualment, hi ha un total de 20.449 persones amb diagnòstic actiu de malaltia de Parkinson, de les quals 3.287 van ser diagnòstics nous el 2021 (328 a Castelló, 1.270 a Alacant i 1.689 a València).

Per províncies, a Castelló hi ha un total de 2.170 persones amb un diagnòstic actiu d’aquesta patologia, a Alacant 7.567, ia València 10.712.

Per sexes, el 53,46% del total de persones diagnosticades són hòmens i el 46,53% dones.

És una malaltia que sol començar al voltant dels 60 anys, però pot aparèixer abans. En aquest sentit, el 6,84% del total de pacients són menors de 60 anys i el 65,74% és més gran de 75 anys. Per grups d’edat, el grup més freqüent amb diagnòstic actiu de Parkinson és el de 75 a 79 anys (21,13%), seguit del grup amb edats compreses entre 80 i 84 (20,85%), 85 i 89 (16 ,78%) i 70 a 74 anys (14,19%).

Malaltia neurodegenerativa de més prevalença després de l’Alzheimer

El Parkinson és una malaltia crònica del sistema nerviós central, degenerativa i lentament progressiva, que afecta les cèl·lules nervioses o neurones, en una part del cervell que controla el to muscular i els moviments (sistema extrapiramidal). Es tracta d’una patologia complexa que cursa amb una sèrie de símptomes motors (lentitud de moviments, tremolor, rigidesa, inestabilitat postural) i no motors (trastorns del son, restrenyiment, problemes visuals, respiratoris, urinaris, cognitius o problemes psicològics). És la malaltia neurodegenerativa de més prevalença després de l’Alzheimer.

Els pacients amb Parkinson requereixen un seguiment continuat al llarg del procés, garantit pels equips d’Atenció Primària, en coordinació amb els equips d’especialistes que intervenen en els aspectes tant físics, psíquics i socials de la malaltia (neuròlegs, rehabilitadors, neurofisiòlegs , psicòlegs clínics…).

Encara que no existeix una cura per a la malaltia de Parkinson, sí que es pot tractar i hi ha diversos fàrmacs que ajuden a millorar notablement els símptomes i la qualitat de vida del pacient.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: