Els experts coincideixen a destacar la formació com a element facilitador per aconseguir una feina en el cas de les persones discapacitades

Informació i Foto: http://www.uji.es

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha inaugurat aquest matí el II Congrés sobre Emprenedoria Social, Ocupació i Discapacitat costat de la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra; el diputat provincial de Promoció Econòmica, Recaptació i Hisenda; Salvador Aguilella; la comissionada per a Universitats, Joventut i plans especials de la Fundació ONCE, Isabel Martínez Lozano, i la vicerectora d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa de la Universitat Jaume I, Pilar García Agustín.

Climent ha mostrat la seva satisfacció per l’organització d’aquest congrés nacional «que ens posa davant el repte d’avançar en la tasca de revertir l’escenari de desigualtat d’oportunitats de les persones amb diversitat funcional i discapacitat». El rector ha explicat que en el cas de l’emprenedoria, «les persones amb discapacitat necessiten abordar la possibilitat d’emprendre amb un suport especialitzat que ha de començar prenent plena consciència que les persones amb discapacitat aporten riquesa a l’ocupació, a la societat i l’ecosistema emprenedor ». Vicent Climent també ha volgut destacar que «la formació constitueix una de les bases fonamentals del procés d’emprenedoria i, en el cas d’emprenedors i emprenedores amb diversitat funcional o discapacitat, aquesta formació ha de saber ser específica, ha de saber adaptar-se a les circumstàncies ia les potencialitats diverses de les i els emprenedors ».

Per la seva banda, la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha donat les gràcies a l’UJI per organitzar «un congrés tan necessari ja que, lamentablement, la igualtat d’oportunitats és més un objectiu que una realitat» i ha posat com a exemple la taxa d’atur de les persones discapacitades: un 31%, 9 punts més que per a la resta de col·lectius. «El 15% de la població viu amb algun tipus de discapacitat però segueix tenint menys oportunitats laborals i d’integració. Per acabar amb aquesta situació tots hem d’implicar i generar un ecosistema on les persones amb diferents capacitats puguin desenvolupar tot el seu potencial »ha conclòs Oltra.

Situació d’ocupabilitat de les persones amb discapacitat

La ponència inaugural del congrés ha estat a càrrec de Maria Eugenia Vives Arlandi, coordinadora territorial del Servei Públic d’Ocupació Estatal del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que ha analitzat la situació d’ocupabilitat de les persones amb discapacitat a Espanya. Vives Arlandi ha repassat alguns aspectes de la integració laboral de les persones amb diferents capacitats com el perfil dels demandants d’ocupació i dels contractats, el tipus de treball al qual solen accedir, la diferència entre dones i homes, la bretxa salarial existent, com ha afectat a aquest col·lectiu la crisi econòmica i les dificultats afegides que es troben en el cas de voler emprendre.

La responsable d’Ocupació ha volgut destacar que les persones amb nivells de formació més baixos tenen més dificultats d’integració i pateixen més la fractura salarial. Per això ha assegurat que «la formació és un element facilitador d’ocupació».

Finalment, ha apuntat que el 2017 la tendència pel que fa a l’ocupació entre les persones discapacitades està sent molt positiva ja que en el primer trimestre de l’any es van realitzar 66.924 contractes (20,11% més que al primer trimestre de 2016); en el segon trimestre la xifra va ser de 81.395 contractes (1 17,84% més) i en el tercer trimestre ha estat de 80.379 persones ocupades (11,9% més que en el mateix període de l’any passat).

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: