Els departaments de salut han participat en 2.723 assaigs clínics el 2021

Els departaments de salut vinculats a les fundacions i instituts de recerca dependents de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública han participat en 2.723 assaigs clínics el 2021, dels quals 599 es van iniciar el mateix any. A més, respecte al 2020, s’han iniciat 50 assaigs més.

El 20 de maig es fa el Dia Internacional de l’Assaig Clínic per recordar la importància d’aquesta activitat. El conseller de Sanitat Unviersal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha destacat que “els assajos clínics són fonamentals per a l’avenç de la ciència i per contribuir a una millor cura de la nostra salut”.

Els assaigs clínics són estudis experimentals en éssers humans que s’utilitzen per valorar l’eficàcia i la seguretat d’un medicament, un producte sanitari, un dispositiu mèdic o una tècnica diagnòstica o terapèutica. Les empreses que es dediquen a la fabricació de medicaments o dispositius estan obligades a fer assaigs clínics abans que els seus productes puguin ser comercialitzats.

Les fundacions i els instituts dependents de la Conselleria són l’Institut de Recerca Sanitària La Fe, l’Institut de Recerca del Clínic de València (INCLIVA), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO), l’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), el Centre de Recerca Príncipe Felipe (CIPF), la Fundació de Recerca de l’Hospital General de València i la Fundació de Recerca de l’Hospital Provincial de Castelló.

En concret, el 2021 a l’IIS La Fe es van iniciar 188 assaigs clínics, a l’INCLIVA 167, a FISABIO 118, a ISABIAL 101, 43 a la Fundació de Recerca de l’Hospital General de València i 4 a la Fundació de Recerca del Provincial de Castelló.

Atès que es tracta d’experimentació amb persones, aquest tipus d’estudi està subjecte a una regulació estricta i exhaustius controls durant el seu desenvolupament i són molt costosos de fer, per la qual cosa les empreses busquen centres sanitaris d’excel·lència per fer-los. En aquest sentit, l‟atracció d‟assajos és un indicador indirecte de la capacitat d‟un centre en recerca clínica.

Alhora, els assaigs clínics iniciats per personal investigador independent (usualment del mateix centre sanitari, sense interès comercial però amb alt interès clínic i assistencial), serien un indicador directe de la capacitat i dinamisme d’un centre sanitari en investigació clínica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: