El programa Jove Oportunitat de l’IVAJ ha estat reconegut per la seva lluita contra l’abandonament educatiu primerenc

El programa Jove Oportunitat (JOOP) de l’Institut València de la Joventut (IVAJ), ha estat reconegut com a bona pràctica a nivell estatal per afavorir el retorn a el sistema educatiu i de formació de joves que havien abandonat els seus estudis als 16 i 17 anys.

Aquest reconeixement s’ha publicat en el ‘Mapa de l’abandonament educatiu primerenc a Espanya’, on s’analitzen les diferents polítiques públiques, estatal i autonòmica, així iniciatives socials davant de l’abandonament educatiu primerenc (AET).

L’informe, que reuneix els treballs de professorat de diferents universitats espanyoles, ha estat publicat per la Fundació Europea Societat i Educació i presentat a l’Ministeri d’Educació i Formació Professional i als departaments d’Educació de les comunitats autònomes que han participat en l’estudi, a més de personal investigador especialista en educació.

En l’informe es destaquen tres casos de bones pràctiques a nivell nacional: l’Associació d’Escoles de Segona Oportunitat, el projecte ‘Itinerari +’ de la Fundació Farigola i el programa JOOP de la Comunitat Valenciana, que és l’únic dels tres promoguts des del àmbit públic.

Després de recollir exhaustivament els programes enfront de l’abandonament de les diferents administracions espanyoles i realitzar desenes d’entrevistes a joves que van abandonar el sistema educatiu sense aconseguir un títol mitjà, l’informe conclou que les iniciatives que demostren millors resultats són aquelles en què la persona jove és recolzada en el seu desenvolupament integral, en el seu projecte de vida com a ésser humà i no només contemplada com a estudiant i amb un reforç exclusivament acadèmic.

El director general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesus Martí, ha mostrat la seva satisfacció per aquest reconeixement i ha destacat que la decisió d’abandonar el sistema educatiu “és multicausal” però que “al centre hi ha un ésser humà a què cal escoltar, per després donar-li suport en el difícil procés de lliurar-se de les etiquetes de fracassat per després prendre la responsabilitat de decidir el seu propi futur “.

En l’informe es posa de manifest la gravetat de el problema de l’abandonament educatiu, en el qual Espanya ocupa el primer lloc en tota la Unió Europea, amb un 17% d’adolescents que es deixen l’institut i no continuen els estudis fins a aconseguir a el menys una titulació de grau mitjà.

A més, s’inclou com a recomanació la necessitat de emprenderacciones preventives de l’abandonament i també aquelles que, com JOOP, actuen per afavorir el retorn, bé a el sistema de formació educativa (accés a una FP de grau mitjà) bé a el sistema de formació per a l’ocupació : certificats de professionalitat dels serveis públics d’ocupació.

L’estudi considera que l’abandonament educatiu és un llarg procés de desvinculació de l’alumnat amb el sistema educatiu que arrenca a primària i que és causat en part per raons atribuïbles a l’alumne i el seu context, com la falta de motivació, problemes de disciplina, la percepció negativa de la pròpia capacitat o la desestructuració familiar.

Així mateix, apunta altres factors atribuïbles a la institució escolar, com la repetició de curs, avantsala de l’abandonament i generadora de baixa autoestima i sentiments de subjecció de el sistema. Altres variables que incideixen en l’abandonament són la percepció que les assignatures que s’imparteixen al centre no té utilitat en la vida real, les males relacions amb el professorat i la insuficiència d’assessorament en general.

L’estudi de la Fundació Europea destaca com entre joves entrevistats han trobat sentiments d’intens rebuig cap a la institució educativa i que l’adopció de la decisió de retorn a la formació no ve vinculada a una acció positiva de centre on van estudiar sinó a les exigències de l’mercat laboral, quan els joves descobreixen que necessiten una titulació per millorar les seves perspectives d’ocupació.

En aquest sentit, el director general de l’IVAJ ha assenyalat que “una de les claus de l’èxit de el programa JOOP és que aborda el retorn des d’una perspectiva pràctica, facilitant el coneixement de les diferents professions que existeixen a les 20 empreses que visiten perquè descobreixin el seu camí formatiu “.

JOOP ja ha començat la seva cinquena edició i té obert el termini de matriculació per als cursos que s’inicien aquest mes d’abril amb els formularis disponibles a la pàgina web de l’IVAJ.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: