El Peset incorpora un ecògraf a les consultes de Pediatria per valorar en una primera visita bufs cardíacs i altres patologies

El Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Doctor Peset ha incorporat un ecògraf d’última generació a les seves consultes externes per a la realització d’ecografies cardíaques i d’articulacions que permet oferir un diagnòstic precís davant de qualsevol sospita de forma ràpida i en una primera visita, de manera que desapareixen els temps d’espera per a exploracions complementàries.

Tal com ha assenyalat el doctor Manuel Porcar, pediatra de l’Hospital Universitari Doctor Peset, «els principals motius de derivació a la consulta externa de cardiologia pediàtrica, tant des de centres d’atenció primària com des urgències de Pediatria, són els bufs cardíacs i els dolors toràcics. Es tracta de símptomes que poden generar gran ansietat en les famílies i, per això, reduir el temps d’incertesa és fonamental «.

Els bufs cardíacs (un soroll addicional produït per les turbulències de la sang en passar per les diferents cavitats del cor o els vasos que l’envolten) suposen un important element diagnòstic per detectar la presència d’un defecte del cor i vigilar el seu curs clínic. Els bufs anomenats innocents o no patològics són els més freqüents. De fet, més de la meitat de la població el presentarà en un moment determinat de la infància sense que hi hagi cap patologia darrere.

«Però hem d’estudiar els bufs perquè en un percentatge baix de casos sí que hi ha un problema cardíac al darrere que cal diagnosticar i tractar. Igual passa amb el dolor toràcic en nens que, generalment, no és d’origen cardíac. Tot i això, és important dins del diagnòstic diferencial descartar la causa cardíaca i demostrar que a nivell anatòmic i funcional al cor és normal «, ha assegurat el doctor Porcar.

Des de la incorporació del ecògraf, al voltant de 100 pacients ja s’han beneficiat del diagnòstic precoç mitjançant aquesta tècnica innòcua, indolora, que no emet radiació i que ofereix una informació molt valuosa de la funció, anatomia i estructura cardíaques.

«Poder realitzar nosaltres mateixos l’ecocardiografia és especialment útil en nounats o lactants, on el risc de cardiopatia és més elevat que en pacients de major edat. Si la prova és normal, generalment no cal realitzar més estudis ni controls. Estem davant d’un cor sa i la família pot estar tranquil·la «, ha explicat el doctor Porcar.

El ecògraf incorporat al Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Doctor Peset també s’utilitza per valorar les diferents estructures de les articulacions, així com la presència de sang o líquid inflamatori al seu interior. Entre ecocardiografies i ecografies articulars s’estima que es realitzaran més de 500 estudis anuals a menors en les consultes externes d’aquest hospital públic valencià.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: