El nombre de denúncies i infraccions en el sector de la llar “evidencia la necessitat de reforçar la protecció d’aquest col·lectiu”, segons Compromís

El Govern ha donat a conèixer al senador Carles Mulet un resum del resultat de la inspecció del grau de compliment de la legislació laboral en les relacions laborals de carácter especial del servei de la llar familiar. En ell es constata que una de cada sis denúncies rebudes a través de la Bústia de Denúncies del Frau des de 2020 va acabar en infracció.

El representant de Compromís ha assenyalat que “és una bona notícia la firma del conveni 189 de l’OIT, que aquesta bústia registre des de 2020, un total de 6.690 denúncies. Una xifra que, encara que modesta, ens indica el nombre de persones afectades per frau laboral que ha d’existir en l’actualitat i que, en molts casos, pateix d’abusos i desprotecció en el seu lloc de treball, per la qual cosa veiem urgent reforçar la protecció d’aquest col·lectiu”.

Per al senador, i així ho estan argumentant organitzacions com Càritas, que “no tot val en el món de l’ocupació”, per la qual cosa és urgent garantir ocupació estable i decent. “Per a portar una vida digna, les persones més vulnerables han de poder sobreviure amb els seus sous i això implica complir amb els salaris mínims, garantir unes adequades condicions de treball”, ha afegit Mulet. Així el portaveu valencianista ha encoratjat a l’Administració a seguir amb noves campanyes d’enviament de cartes, recordant les obligacions i necessitat d’adaptar-se a salaris dignes i augmentar les inspeccions allí on tinga coneixement de possibles abusos.

“Si han aflorat desenes de milers de regularitzacions, podem assegurar que probablement són centenars de milers les persones afectades, majoritàriament dones. Qualsevol inspecció, campanya, canvi normatiu que garantisca una efectiva acció de l’Administració, un major nombre d’inspectors, augmentar la facilitat en les denúncies anònimes i uns altres avances en els mètodes d’investigació, redundarà en la millora de les condicions d’aquestes persones”, ha remarcat.

Segons les últimes dades del Ministeri de Seguretat Social, al març es van comptabilitzar 378.466 persones afiliades en el Sistema Especial d’Empleades de la Llar; una xifra que els sindicats eleven en 200.000 persones més, que són les que treballen sense cap reconeixement, i, per tant, de manera submergida. A més, es tracta d’un col·lectiu molt dependent del salari mínim interprofessional, segons Treball, i amb una enorme presència de treballadores immigrants, recorden des de Compromís.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: