El Consell Social dóna llum verda al nou Pla Estratègic de la Universitat d’Alacant

El ple del Consell Social de la Universitat d’Alacant ha donat llum verda al projecte de Pla Estratègic per a 2022-24 presentat aquest matí després del vistiplau del Consell de Govern, per unanimitat, el 31 de març passat.

La directora del Secretariat de Direcció Estratègica, dependent del vicerectorat de Planificació Econòmica i Estratègica, Encarnación Manresa, ha estat l’encarregada de presentar el projecte que s’estructura al voltant de vuit línies estratègiques i recull 57 objectius, que ha previst assolir accions.

Manresa ha desgranat les línies d‟actuació que recull el nou pla i que se centraran en vuit eixos: Docència i oferta d‟estudis; Investigació; Transferència de Coneixement i divulgació científica; Ocupació, emprenedoria i inserció laboral; Transformació digital; Internacionalització; Igualtat, compromís social i sostenibilitat i Governança i gestió.

Si bé, la intensificació dels vincles amb el món empresarial a través de la transferència de coneixement i la divulgació científica són un dels grans reptes, l’ocupabilitat, l’emprenedoria i la inserció laboral dels egressats, és un altre dels eixos més destacats del Pla Estratègic. Es tracta, en tots dos casos, d’objectius que entronquen amb les tradicionals demandes del Consell Social, i per això han estat molt aplaudides pels consellers. Amb un total de 30 accions, els objectius en matèria d’ocupabilitat aniran encaminades a identificar quines competències demana el mercat de treball; desenvolupar noves competències i fomentar l’esperit emprenedor. Utor considera que es tracta de vectors “essencials” que “han de ser considerats com una prioritat”.

En un sentit més global, i tal com ja va explicar davant del Consell de Govern, la directora del Secretariat de Direcció Estratègica ha definit el Pla Estratègic com a “molt social”, ja que en aquest eix “es concentren el nombre més gran d’accions previstes , un total de 85, per intentar aconseguir 16 objectius”. Es tracta d’accions a la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, “un tema especialment sensible per a l’actual equip de direcció de la UA”, ha defensat Manresa.

A més, el Pla Estratègic contempla l’impuls a la transformació digital per afavorir l’eficàcia i l’eficiència dels processos (ensenyament-aprenentatge, investigació, gestió…) sense descuidar temes sensibles com la confidencialitat i la ciberseguretat.

Amb una vigència de tres anys, l’objectiu final del nou Pla Estratègic de la Universitat d’Alacant és “d’afiançar la posició de lideratge amb què compta la institució acadèmica en matèria de responsabilitat social en les seves tres dimensions: l’Econòmica, a través de una gestió eficaç, eficient, participativa i transparent; la Social, a través del seu compromís amb la igualtat, la inclusió i el compromís amb la persona i la societat; i la Sostenibilitat mediambiental”, ha conclòs Manresa.

Apropament social i empresarial

Adolfo Utor ha lloat especialment l’apartat del Pla Estratègic que incideix en l’acostament de la Universitat al teixit econòmic i productiu de la província. Segons el projecte de Pla Estratègic aprovat, aquest acostament es vehicularà, principalment, a través d’accions de transferència de coneixement i divulgació científica, un camp on s’han establert 45 accions per assolir 7 objectius.

Aquest eix enllaça amb les demandes realitzades pel president a la lectura del seu informe. Durant la seva intervenció, Utor ha aprofitat per presentar el “Full de ruta” per millorar la transferència del coneixement i la col·laboració entre Ciència i empresa a Espanya, realitzat per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, OCDE. Així mateix, ha destacat que l’esmentat informe “reculla gran part dels suggeriments realitzats en aquest sentit per la Conferència de Consells Socials”. El president, que ha qualificat el document com “el més important que s’ha elaborat a Espanya sobre la millora de la col·laboració entre universitat i empresa”, considera que podria servir per superar allò que considera “una de les assignatures pendents de l’economia i la societat espanyola”.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: