Oriola acull les III Jornades Internacionals de Sensibilització davant del Risc Sísmic a la província d’Alacant

Les III Jornades Internacionals de Sensibilització davant del Risc Sísmic a la província d’Alacant, que tindran lloc del 25 al 27 d’abril a l’Aula de Cultura CAM d’Oriola, (C/ Loaces, 7, 03300 Oriola, Alacant), reuniran més de 200 participants entre tècnics de protecció civil, arquitectes, policia, bombers… i experts internacionals de països com França, Itàlia, Grècia, Regne Unit, Alemanya, Romania, Holanda, Noruega, Islàndia i el Japó. Així, els han donat a conèixer aquest matí el catedràtic del Departament de Física Aplicada de la Universitat d’Alacant (UA) Sergio Molina, i el regidor d’Emergències de l’Ajuntament d’Oriola Víctor Valverde en roda de premsa.

Aquestes Jornades s’emmarquen en el projecte europeu H2020 TURNkey: Towards more Earthquake-resilient Urban Societies through a Multisensor-based Information System enabling juntament amb més d’una vintena d’institucions i de centres de recerca de diversos països de la Unió Europea.

L’objectiu de la trobada, ha assenyalat l’investigador i el professor del Departament de Física Aplicada de la UA Sergio Molina és “sensibilitzar la societat alacantina de la importància de conèixer i saber gestionar el risc sísmic”. En aquest sentit, aquest fòrum servirà per presentar les últimes línies de recerca i la seva aplicació a la planificació i gestió del risc sísmic desenvolupades a TURNkey. Aquest projecte pot ajudar la societat a ser més resilient davant del sisme proporcionat resultats científics en temps real que permetin prendre decisions, per exemple, alerta primerenca de terratrèmols, pronòstic primerenc d’ocurrència d’una rèplica important per evitar danys als rescatadors o mapes ràpids de danys per prendre decisions de planificació de l’emergència.

El regidor d’Emergències ha assenyalat la importància que té la celebració d’aquestes jornades a Oriola ja que “a més dels assistents confirmats comptarem amb uns 50 professionals que es desplaçaran a Oriola per debatre i consensuar en aquest tema. Des de la Regidoria d’Emergències hem fet una invitació a tots els cossos de Protecció Civil, policies locals de la comarca del Baix Segura i també de la veïna Regió de Múrcia i esperem que ens serveixin per posar sobre la taula tot allò relacionat amb aquest tipus risc”.

Per part seva, el catedràtic de la Universitat d’Alacant ha explicat que les jornades tenen una doble finalitat: d’una banda, es busca sensibilitzar la societat alacantina de la importància d’estar informats i preparats davant d’un possible terratrèmol que pugui ocórrer. A més, cal conèixer què és el risc sísmic a la província d’Alacant i com s’ha de comportar. D’altra banda, divulgarem els principals resultats del projecte europeu que “hem desenvolupat des de la Universitat d’Alacant i 20 institucions europees més l’objectiu fonamental de les quals ha estat combinar una mica la tecnologia més avançada de sensibilització davant de terratrèmols amb les noves metodologies que hi ha relacionades amb el risc sísmic”.

Responsables del projecte TURNkey portaran a terme un exemple d’aplicació simulant el terratrèmol de Torrevieja. En un altre punt, analitzaran l’impacte d’aquest mateix succés a la província d’Alacant i al municipi d’Oriola. “Així podrem obtenir una perspectiva de com els resultats poden servir per activar diferents fases dels plans d’actuació davant del risc sísmic, no només als edificis residencials sinó també a edificis essencials com per exemple l’Hospital del Baix Segura”, ha explicat Sergio Molina.

D’altra banda, el regidor d’Emergències ha anunciat que a Oriola “tenim ja elaborat el Pla d’Actuació Municipal davant del Risc Sísmic dins dels que tenim preparats. Aquest pla ha estat redactat per la Universitat d’Alacant i ara mateix està en període de consulta i participació a la web municipal”. Amb aquest ja són sis els plans d’actuació de què disposa l’Ajuntament.

Programa

El dilluns 25 d’abril les sessions arrenquen amb conferències d’investigadors espanyols i de personal de protecció civil que abordaran el risc sísmic al municipi d’Oriola; la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana; els plans dactuació municipal enfront del risc sísmic; gestió de l’emergència. El cas de Lorca; protecció i prevenció del patrimoni edificat; protocols davaluació ràpida de danys; dades cadastrals per a la caracterització de la vulnerabilitat sísmica a la planificació de la ciutat, i Escenaris de risc sísmic a Barris històrics de la ciutat de València.

D’altra banda, el dimarts 26 estarà dedicat al risc sísmic, la seva estimació i la transferència de resultats a la societat de la mà d’investigadors internacionals per presentar part del treball desenvolupat al projecte

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: