El Consell inclou una partida reivindicativa de 1.325 milions d’euros en els Pressupostos de 2018 per garantir els drets de valencians i valencianes

Informació i Foto: http://www.gva.es

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat que el Govern valencià ha acordat en el ple “incloure una partida reivindicativa de 1.325 milions d’euros en els Pressupostos de la Generalitat de 2018 per garantir els drets dels valencians i les valencianes” .

Oltra ha ressaltat en la roda de premsa posterior a la reunió del ple, que s’ha celebrat a Alacant, que aquesta mesura “s’adopta, un any més, davant la inacció del Govern central per no reformar el sistema de finançament autonòmic, que porta caducat des l’1 de gener de 2014 i davant la necessitat d’assegurar que la prestació de serveis públics a la nostra comunitat se situï en nivells similars als del conjunt de les autonomies “.

La vicepresidenta ha afirmat que, amb els governs anteriors de la Generlaitat, el que es feia era “pintar” els pressupostos, s’incloïen en l’apartat d’ingressos partides que es sabien que eren fictícies, per poder pressupostar les despeses i així quadrar els pressupostos “, ha explicat

“No obstant això, ha afegit l’actual Consell va prendre la decisió, des del principi, de no fer trampes i per això s’inclou una partida que és la quantitat que ens correspon segons la Constitució, que parla de suficiència financera, i la Llei de finançament autonòmic, encara que no arriba a la Comunitat Valenciana perquè el Govern espanyol no ha modificat el sistema de finançament autonòmic “.

Oltra ha insistit que es tracta, per tant, d’una “partida reivindicativa, que ens correspon per situar-nos en la mitjana de les comunitats autònomes, i ni tan sols és la xifra que realment ens correspondria. Amb això es vol donar un toc d’atenció al Govern central i també al conjunt de les comunitats autònomes que aquest sistema de finançament s’ha de modificar “.

Programa Edificant per agilitzar infraestructures educatives

Entre els assumptes tractats també pel ple del Consell, la vicepresidenta Oltra ha ressaltat l’aprovació del decret llei pel qual es posa en marxa Edificant, “un programa que suposa la suma d’esforços entre la Generalitat i els ajuntaments per agilitar els tràmits que permetran la posada en marxa de noves infraestructures educatives i aules més dignes, que comptin amb les condicions que exigeix ​​la prestació d’un servei públic fonamental com és el del dret a l’educació “.

Oltra ha recordat que l’Educació “és un dels eixos centrals de les polítiques del Govern del Botànic. Per això, volem unes infraestructures educatives de qualitat, eliminar barracons, construir nous centres que siguin necessaris i adequar i rehabilitar els obsolets, per tal de posar al centre de les nostres polítiques educatives als nostres nens i nenes “.

“Així mateix, -ha afegit la vicepresidenta- el programa Edificant és una reivindicació del municipalisme valencià, ja que permetrà als ajuntaments es que se sumin al programa avançar en la tramitació d’expedients per a les actuacions que considerin prioritàries en els seus centres educatius mentre que la Generalitat es farà càrrec del cost econòmic “.

La vicepresidenta ha justificat la tramitació d’aquest programa mitjançant decret llei per “la urgent necessitat de l’estat actual d’algunes infraestructures educatives, la necessitat d’agilitar l’execució de les obres i la insuficiència de mitjans tècnics i humans disponibles, a curt i mig termini, per part de la Generalitat “.

El programa Edificant suposarà una inversió de 700 milions d’euros entre 2018 i 2022 que permetran agilitar la construcció de més de 200 escoles i instituts a la Comunitat Valenciana més de la reforma d’altres 500.

Nova llei d’àrees industrials
.
D’altra banda, el Consell ha donat el vist i plau el projecte de Llei de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana, una vegada emesos els informes del Consell Jurídic Consultiu i del Comitè Econòmic i Social, per continuar la seva tramitació davant les Corts.

Oltra ha ressaltat que la Comunitat Valenciana “és la primera comunitat autònoma que afronta la regulació de les àrees industrials al seu territori. La futura llei és, a més, pionera a Espanya en la regulació detallada d’unes noves entitats de gestió i modernització que podran actuar com a col·laboradores de l’administració local.

“Així mateix -ha afegit- aquesta llei també és innovadora en establir la creació d’un mapa d’àrees industrials, que les classificarà segons els serveis i dotacions disponibles i serà un estímul per a la seva promoció i millora”

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: