Puig destaca l’aposta de la Generalitat per a dirigir l’economia valenciana cap a un nou model basat en la productivitat i el coneixement

Informació i Foto: http://www.gva.es

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que el Govern valencià treballa amb un pla per a dur a terme una “profunda transformació” de l’economia valenciana, en col·laboració amb la societat civil, que situe la productivitat i el coneixement en el centre del model.

Puig, que ha presidit la sessió plenària de l’Alt Consell Consultiu d’R+D+I celebrada a Alacant, ha ressaltat que la Generalitat contempla un full de ruta “a mitjà i llarg termini” per a aconseguir que es produïsca “l’aterratge definitiu” de la Comunitat Valenciana en la nova economia i ha recordat que l’única manera d’impulsar una reforma del model productiu és desenvolupant polítiques estructurals.

“Volem que la Comunitat Valenciana isca d’aquesta situació de postergació pel que fa a polítiques en matèria d’R+D+i”, ha subratllat en aquest sentit el cap del Consell, qui ha incidit també que l’objectiu de l’Executiu valencià en promoure una “profunda transformació del model productiu” és aconseguir un creixement “vinculat a la incorporació més gran de tecnologia i capital humà als processos productius”.

Per això, el president ha recordat que una de les primeres inversions dutes a terme per la Generalitat és la dirigida a augmentar la presència del coneixement a la Comunitat Valenciana. “Una inversió en coneixement que, juntament amb el reconeixement del paper transcendental de la recerca bàsica, vol aconseguir la més estreta vinculació entre coneixement, economia, empresa, i millora permanent dels serveis públics fonamentals”, ha detallat.

En la seua intervenció durant la sessió plenària de l’Alt Consell Consultiu d’R+D+i, Puig ha realitzat un repàs de les principals mesures adoptades pel Govern valencià a fi de reforçar la presència de la ciència a la Comunitat Valenciana.

Entre elles, ha posat l’accent en l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), que recentment ha iniciat la seua activitat i la seu institucional de la qual s’albergarà a Alacant. Com ha explicat el cap del Consell, aquest organisme contribuirà a impulsar definitivament “sòlids vincles” entre el sistema de recerca pública i la innovació empresarial.

“Amb un pressupost inicial de 28 milions d’euros, l’AVI ha dissenyat l’estructura de nous ponts que enllaçaran empresa, universitat, organismes públics de recerca i instituts tecnològics”, ha agregat sobre aquest tema.

Aquests ponts, com ha assenyalat, es tradueixen en la creació d’unitats científiques d’innovació, projectes estratègics col·laboratius, agents de la innovació, centres de desenvolupament i transferència de tecnologia de fabricació avançada i la compra pública innovadora de la Generalitat, entre altres.

D’altra banda, Puig ha explicat que la Generalitat està impulsant també altres instruments, com el Pla GenT, una iniciativa dotada amb més de 45 milions d’euros per a l’exercici 2017-2018, l’objectiu de la qual és atraure el talent del capital jove, al mateix temps que “proporciona oportunitats de reintegració en la recerca valenciana a joves investigadors valencians que es van veure obligats a emigrar a altres països per la situació econòmica”.

Protagonisme d’Alacant

Durant el seu discurs, el cap del Consell ha destacat que una de les raons per les quals aquesta sessió de l’Alt Consell Consultiu d’R+D+I s’ha celebrat fora de la ciutat de València, per primera vegada des de 1999, és l’aposta del Govern valencià per impulsar un concepte de bicapitalitat a la Comunitat Valenciana i per convertir a Alacant en un “protagonista absolut” del futur del territori valencià.

En aquest sentit, Puig ha reivindicat el “gran paper” que juga aquesta província dins de la Comunitat Valenciana, que albergarà, a més de la seu institucional de l’AVI, el Districte Digital impulsat pel Consell a les instal·lacions de l’antiga Ciutat de la Llum.

Incorporacions a l’Alt Consell Consultiu d’R+D+i

En la sessió plenària de l’Alt Consell Consultiu d’R+D+i, a la qual també han assistit la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, i la resta de membres del Consell, s’ha dut a terme la cerimònia d’incorporació de tres guardonats en els Premis Jaume I com a vocals d’aquesta institució.

En concret, han passat a formar part de l’Alt Consell Consultiu el microbiòleg de la Universitat d’Alacant Francisco Martínez Mojica, guanyador en la categoria de Recerca Bàsica; el Doctor en Ciències Químiques i catedràtic per la Universitat Politècnica de València Hermenegildo García Gómez, distingit en la categoria de Noves Tecnologies; i, finalment, l’empresari Alberto Gutiérrez Garrido, premi en la categoria Emprenedor.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: