El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana aborda la situació actual de la verola del mico i les estratègies d’atenció primària i salut mental

El Consell de Salut de la Comunitat Valenciana s’ha reunit en sessió ordinària aquest dimarts per abordar, d’acord amb l’ordre del dia, la situació actual de la verola del mico, el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària, així com l’Estratègia de Salut Mental.

La sessió, que s’ha celebrat presencialment a la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, ha comptat amb la presència del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, i la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés. També hi han assistit la subsecretària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Mónica Almiñana, i la directora general de Salut Pública i Addiccions, Ofèlia Gimeno, a més de la presidenta del Consell de Salut, Isabel Dolz.

Durant la trobada, el cap del servei de vigilància i control epidemiològic de la Conselleria, Javier Roig, ha analitzat la situació actual de la verola del mico a nivell nacional i de la Comunitat Valenciana. Roig ha explicat que aquesta era “una malaltia endèmica en algunes zones d’Àfrica de la qual rarament arribava algun cas a Europa, fins a primers de maig, quan es van començar a detectar alguns casos al Regne Unit i, a partir d’aquí, es van detectar gairebé tots els països d’Europa i molts països del món”.

Així mateix, Roig ha recalcat que les dades de contagis “res no tenen a veure amb els ascensos exponencials a què ens té acostumats el coronavirus”.

Per la seva banda, el cap del servei de promoció de la salut i prevenció a les etapes de la vida, José Antonio Lluch, ha explicat que la vacuna, “aprovada per a la prevenció de la verola clàssica, ha demostrat una efectivitat molt alta també davant a la verola del mico”.

Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària

A continuació, el subdirector general d’activitat assistencial integrada de la Conselleria, Enrique Soler, ha detallat el Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària, que situa l’Atenció Primària “com a eix vertebrador del sistema de salut, enfortint-la” i prestant una atenció centrada les persones.

Sobre el contingut d’aquesta estratègia, Soler ha subratllat també que potencia les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), “que han de ser la palanca de canvi per poder abordar certs problemes a què s’enfrontarà l’Atenció Primària al futur, com és la cronicitat”, ha asseverat.

En matèria de recursos humans, Soler ha destacat que ja s’han creat 1.618 places de totes les categories per a Atenció Primària, cosa que ha suposat un impuls que ha d’enfortir i ampliar la cartera de serveis de l’Atenció Primària.

Salut mental

En aquesta sessió del Consell de Salut també hi ha intervingut el coordinador de l’Oficina de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, Francisco Pérez, que ha ressaltat el “canvi important” experimentat en els darrers 30 anys “sobre salut mental al nostre territori”, i ha valorat el notable increment de personal que han suposat els 256 professionals que sumen els 140 psiquiatres, psicòlegs/òlogues, infermeres, terapeutes ocupacionals i treballadors/es socials que es van incorporar com a reforç durant la pandèmia, els 69 del pla de xoc que forma part del treball del Comissionat de Salut Mental, i 47 psicòlegs i psicòlogues ubicats a Salut Mental amb la missió de garantir la coordinació i el suport als centres datenció primària.

Així mateix, Pérez ha subratllat també que actualment hi ha una major equitat en matèria de salut mental (és a dir, hi ha una millor distribució entre els departaments de salut), s’han creat nous recursos i dispositius, s’ha produït una millora en l’atenció a la salut mental infanto-juvenil i hi ha hagut un augment d’infermeria especialitzada, claus per millorar la salut mental.

Fòrum per a la participació

El Consell de Salut està format per personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i altres departaments de la Generalitat, així com ajuntaments, organitzacions sindicals, organitzacions empresarials, associacions de pacients i familiars i representants de col·legis professionals sanitaris.

És un fòrum on es comparteix la informació dàmbit sanitari sobre temes rellevants dinterès per a la ciutadania i se senten les propostes de millora del Sistema Valencià de Salut. En aquesta línia, el conseller de Sanitat ha destacat el seu valor com a òrgan de consulta i participació ciutadana al Sistema Valencià de Salut.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: