El Centre de Transfusió llança una campanya per augmentar les donacions de plasma

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV), llança la campanya ‘Plasma la teva Generositat’ per informar i conscienciar sobre la donació de plasma. És una acció finançada amb els fons que el Ministeri de Sanitat ha destinat a desenvolupar accions destinades a incrementar les donacions de plasma a Espanya.

La campanya té dos eixos comunicatius que pretenen informar, captar i fidelitzar les persones donants. D’una banda, la realització de 22 jornades de comunicació al carrer de fi divulgatiu i publicitari, amb elements escènics per captar l’atenció del ciutadà. I de l’altra, l’edició d’un vídeo explicatiu de menys de 2 minuts de durada i amb accés QR disponible a la web del CTCV i les seves xarxes socials, que permetrà la inscripció al programa de donants de plasma.

El plasma és el component sanguini més deficitari al nostre país. Actualment, l’obtingut de la donació de sang convencional no és suficient per garantir un nivell òptim de subministrament. Així que, amb la finalitat d’obtenir el necessari, s’efectua la donació a través d’un mètode especial anomenat plasmafèresi.

Per augmentar l’obtenció de plasma, cal sensibilitzar la societat de la necessitat d’aquest component i del seu paper en la salut de la població, també és imprescindible explicar la particularitat d’aquest tipus de donació.

Necessitat de plasma

El CTCV cobreix les necessitats hemoteràpiques de tots els hospitals de la Comunitat Valenciana. Dins d’aquestes hi ha la de proporcionar productes medicinals derivats del plasma per tractar diverses patologies (l’hemofília o altres factors congènits de coagulació que provoquen hemorràgies, malalties autoimmunes, deficiències congènites de la immunitat que cursen amb infeccions greus, cremades, etc.).

El plasma és la part líquida de la sang i està format principalment per aigua i per proteïnes com ara l’albúmina, la immunoglobulina i els factors de coagulació, amb tot això es fabriquen medicaments. Sense aquests productes derivats del plasma, molts malalts no podrien superar les malalties.

La persona donant de plasma

La donació de plasma es realitza mitjançant unes màquines específiques, que efectuen la tècnica de l’afèresi o separació cel·lular i que permeten extreure uns 600 mil·lilitres de plasma i la resta de components es retorna a la sang. La durada del procés és duns 40 minuts i la recuperació del donant és immediata, el procés es pot repetir als 15 dies.

Els requisits són els mateixos que per al donant de sang, potser un millor accés venós, disposar d’una mica més de temps, demanar cita i desplaçar-se als centres de Transfusió de cada ciutat que és on es troben posicionades les màquines.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: