El CeMaB organitza una jornada sobre l’escriptura i la llibertat d’expressió a l’Amèrica Llatina

El Centre d´Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB)
organitza en col·laboració amb el Màster en Estudis Literaris, la jornada Escriptura i llibertat d’expressió a Amèrica Llatina. Una mirada a Veneçuela, Cuba i Nicaragua”, que tindrà lloc el proper dimarts 31 de gener, a les 16 hores, a les instal·lacions del CeMaB del Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III).

La jornada començarà amb la projecció del documental “Nicaragua: pàtria lliure per viure”, dirigit i escrit per Daniel Rodríguez Moya, periodista i poeta. Després de la projecció, tindrà lloc una taula rodona amb les intervencions, a més de Daniel Rodríguez, d’Àngel Esteban, catedràtic de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Granada i coordinador de la jornada; Yunior García Aguilera, dramaturg cubà; i Rodrigo Blanco Calderón, escriptor veneçolà.

L’activitat serà presencial fins a completar aforament i també es podrà seguir en directe.

Sinopsi

Agost del 2018. Han passat quatre mesos des que a Nicaragua una insurrecció popular sense precedents des del 1979 posés en perill el govern de Daniel Ortega i Rosario Murillo, convertit en una dictadura de facto. Els morts es compten per centenars, així com els desapareguts i els presos polítics. Les forces policials i, especialment, paramilitars han desencadenat una cacera casa per casa per empresonar els principals líders de les revoltes, entre els quals hi ha camperols, periodistes, mediambientalistes i antics guerrillers sandinistes. En aquest context de terror, un periodista espanyol i doctor universitari especialitzat en la Revolució Sandinista s?infiltra en la resistència al règim d?Ortega per conèixer de primera mà la naturalesa d?unes protestes que van més enllà d?una revolta més. Amb un estil directe i amb una narrativa que va d’allò més purament literari a allò estrictament periodístic, a la pel·lícula s’aconsegueixen valuosíssims testimonis de protagonistes que poc després van haver de sortir a l’exili o van ser empresonats pel règim d’Ortega. Des del paper de l’Església Catòlica, les feministes, el col·lectiu LGBT, el caràcter esotèric del règim orteguista, el rol de les classes més humils com els camperols, el protagonisme dels estudiants, a qui s’acusava mesos abans de no tenir inquietuds socials i polítiques o la construcció de nous lideratges es van desgranant al llarg de la pel·lícula, sempre amb l’amenaça permanent de ser interceptats per les forces repressives del règim. Testimonis que configuren totes les cares d’una insurrecció popular que ha apostat per la via pacífica i que ha transformat la vella consigna de la revolució sandinista “Pàtria lliure o morir” a l’esperançadora “Pàtria lliure per viure”.

DANIEL_RODRIGUEZ_MOYA Daniel Rodríguez Moya

Escriptor i periodista espanyol especialitzat en història de Nicaragua del segle XX. La seva tesi doctoral, amb què va obtenir la qualificació d’Excel·lent Cum laude, està dedicada a les implicacions culturals i educatives de la Revolució Sandinista a Nicaragua. Com a realitzador, és autor de treballs com el documental M’agraden els poemes i m’agrada la vida, sobre els tallers de poesia a Nicaragua en un hospital per a nens amb càncer, amb què va ser finalista a l’Al Jazeera International documentary Film Festival de 2015. També és autor del documental Brigadistas (2016), sobre els voluntaris espanyols que van alfabetitzar a Nicaragua el 1980.En la seva faceta literària, va ser elegit per prop de 100 universitats (Harvard, Oxford, Princeton, Columbia, La Sorbone… ) un dels autors més rellevants de la seva generació per al volum El cànon obert: última poesia en espanyol. La seva obra literària ha estat publicada a diversos països i traduïda a diferents idiomes.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: