Descobreixen un hàbitat neandertal a l’aire lliure de més de 120.000 anys a Aspe (Alacant)

Un equip d’investigadors de la Universitat de València (UV), la Universitat d’Alacant (UA), l’Institut des Sciences de l’Évolution de Montpeller (França) i l’Arkeologi Museoa de Bilbao han descobert a Aspe (Alacant) un hàbitat neandertal al aire lliure de més de 120.000 anys al Paratge Natural de Los Aljezares. Històricament, el registre arqueològic del paleolític europeu i, concretament, de la Península Ibèrica, procedeix de la informació proporcionada per jaciments situats a coves. La major part de les excavacions arqueològiques en els darrers 150 anys s’han dut a terme en aquest tipus d’emplaçaments, per la qual cosa hi ha molt poca informació amb què explicar què passava fora tant des d’un punt de vista del comportament humà com de patrons d’assentament.

Durant el paleolític mitjà, període en què van viure els neandertals, aquestes poblacions també es van assentar a campaments a l’aire lliure. És el cas del jaciment de Los Aljezares que, segons el professor de la UV Aleix Eixea “constitueix un dels pocs exemples d’aquest tipus a la Península Ibèrica i l’únic en l’àmbit valencià on s’han pogut documentar dos nivells arqueològics la seva posició original, rics en materials lítics, faunístics i arqueobotànics, i ben datats temporalment”.

Eixea també apunta que “els resultats obtinguts en aquest estudi mostren que aquest jaciment va servir com a punt de pas de les poblacions neandertals entre la costa i l’interior de la Península Ibèrica dins una àmplia xarxa territorial que els diferents grups utilitzarien per abastir-se de recursos biòtics i abiòtics, fonamentalment la configuració de les seves eines de pedra (raïnes, puntes de llances, etc.) i el processat i consum dels animals que van caçar (cérvols i cavalls)”.

L’estudi geològic dels dipòsits on es troba el jaciment de Los Aljezares ha permès definir un paisatge i clima molt diferent de l’actual. Aquest treball, juntament amb la datació del jaciment, ha estat portat a terme pel professor del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant Jaime Cuevas, que afirma que “es pot emmarcar el jaciment durant el darrer màxim glacial, un període amb un clima una mica més càlid i humit que l’actual, on l’entorn de la conca del Vinalopó en aquest sector estava caracteritzat per àrees planes amb un sistema de llacunes en lloc de la complexa xarxa de barrancs que podem observar actualment. Aquesta configuració va poder afavorir l‟ocupació dels neandertals en un paisatge accessible, amb aigua estable i recursos biòtics propers”.

A partir de l’anàlisi de les marques d’ús deixades en aquests suports de pedra, també s’han pogut testificar l’ús d’utensilis fetes en fusta però que no s’han conservat. Així, doncs, aquest estudi posa de manifest la importància dels jaciments a l’aire lliure durant el Paleolític mitjà i com aquests han passat desapercebuts en la investigació. En aquest sentit, Los Aljezares aporta claus rellevants per entendre millor l’ecologia, l’adaptació i la dinàmica dels estils de vida dels neandertals que van habitar a la Península Ibèrica.

En els propers mesos, amb l’ajuda i la col·laboració de l’Associació Cinco Ujos. Observatori de Patrimoni i l’Ajuntament d’Aspe, els treballs de camp es reprendran amb l’objectiu d’ampliar la informació disponible.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: