Continua la lluita per salvar les darreres poblacions de nacres existents a la costa mediterrània espanyola

La Universitat d’Alacant i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) treballaran en un nou projecte per aconseguir la supervivència de la nacra (Pinna nobilis) en les dues zones emblemàtiques de l’mediterrani espanyol, de delta de l’Ebre i el Mar Menor, a la regió de Múrcia. El projecte “Recupera Pinna”, finançat per la Fundació Biodiversitat de el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la Fundació Zoo de Barcelona, ​​té l’objectiu principal de saber en quin estat es troben les poblacions actuals de nacres i realitzar un cens real amb el suport de les plataformes de ciència ciutadana NACRANET i Observadors de la mar amb voluntaris de les dues zones. Després de realitzar un diagnòstic inicial de l’estat de les poblacions, es traslladaran els individus que es troben en zones de risc a llocs segurs.

La nacra ha estat una espècie amenaçada per la destrucció i alteració d’hàbitats, la pesca d’arrossegament, l’eutrofització o bé per ser molt preuada per a col·leccionistes. No obstant això, des 2016 el problema principal de la supervivència d’aquesta espècie a escala global és l’aparició emergent d’un protozou paràsit (Haplosporidium pinnae) d’origen desconegut que causa mortalitats properes a el 100%. Al Delta, les poblacions de nacra es troben en les dues badies, la de l’Fangar i la dels Alfacs. «Desgraciadament, després del temporal Glòria, a la badia de l’Fangar només vam detectar 12 exemplars vius dels 533 que hi havia. En canvi, a la badia dels Alfacs no hi va haver una afectació directa de l’temporal, però aquí el paràsit sí que ha provocat la mort de molts exemplars sobretot a la part més exterior de la badia », explica Patricia Prat, investigadora de l’IRTA.

Els científics han detectat que les condicions de l’medi marí fan que el paràsit sigui més virulent. «Quan l’aigua de la mar es troba a temperatures superiors a 13,5ºC el paràsit té molta capacitat de desenvolupar-se i infectar individus, això passa a la primavera i sobretot a l’estiu», assenyala Prat. D’altra banda, coincideix que la salinitat òptima per a la nacra també ho és per al paràsit, per això, les nacres més afectades es troben a prop de la connexió a mar obert, on la salinitat es troba entre 36,5 i 39 ppt. En canvi, les poblacions sanes són les que estan a la part interior de la badia dels Alfacs, on la salinitat és baixa perquè la pròpia dinàmica oceanogràfica de Delta aporta aigua dolça dels arrossars i això actua com a frontera pel paràsit. Gràcies a aquest nou projecte, juntament amb el conveni de col·laboració amb la Fundació Zoo de Barcelona, ​​els científics disposaran de sis nous aparells per mesurar la salinitat i la temperatura i assegurar-se que les noves ubicacions són segures, així com del suport humà dels tècnics de la Fundació durant les campanyes.

Les nacres de la Mar Menor perillen pel desequilibri ambiental

A la regió de Múrcia el principal problema és la mala qualitat de l’aigua de la llacuna. «A mitjan 2015 aquesta zona va patir una crisi d’eutrofització i la falta d’oxigen va provocar una mortalitat massiva de molts exemplars. Amb aquest projecte volem trobar nous individus, identificar zones crítiques i traslladar els exemplars que estan en zones de risc a llocs més adequats », explica la investigadora de la Universitat d’Alacant, Francisca Giménez. Al Mar Menor les primeres poblacions de nacres daten dels anys 80, coincidint amb la connexió artificial de la llacuna amb el mar i com a conseqüència la disminució de la salinitat. Des de llavors la nacra es va convertir en una mena clau de la Mar Menor ocupant el 65% de la superfície de la llacuna fins al 2014. A part de les condicions ambientals extremes, també amenacen l’espècie la pesca il·legal i altres patògens com el bacteri Vibrio mediterranei sp .

A nivell nacional, la nacra és catalogada com a espècie en perill crític d’extinció i és una de les espècies prioritàries de l’Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) que ja coordina les diferents comunitats autònomes amb investigadors experts d’àmbit nacional. No obstant això, els experts adverteixen que, tot i que la nacra ja estigui inclosa en el Catàleg de la fauna salvatge amenaçada de Catalunya, cal fer més accions per assegurar la supervivència de l’espècie. «Necessitem la col·laboració i coordinació amb els diferents usuaris marins com el turisme, els pescadors, i els productors de bivalves per protegir els individus de les badies de possibles cops amb embarcacions i vandalismes i per detectar el possible assentament de nous exemplars en zones de pesca o en infraestructures », conclouen les investigadores.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: