Més notícies

Una nova empresa de la Universitat d’Alacant produirà nanopartícules a partir de residus de la indústria olivarera

La Universitat d’Alacant participa en la creació d’una nova empresa de base tecnològica (EBT), Calpech, que ha desenvolupat un mètode que fa viable econòmicament la fabricació industrial de nanopartícules de ferro encapsulades a partir de residus de la indústria olivarera.

El catedràtic en Enginyeria Química a la Universitat d’Alacant membre del grup de recerca Residus, Energia, Medi Ambient i Nanotecnologia (REMAM), Andrés Fullana Font, promotor de la iniciativa, ha explicat que «els beneficis d’aquestes nanopartícules són molt coneguts. Per exemple, serveixen per millorar la producció de biogàs a partir de deixalles orgàniques i també per netejar aigües residuals de compostos tòxics. Malgrat els grans beneficis d’aquestes nanopartícules, no han arribat a el mercat perquè els costos de producció són elevats i amb prou feines s’han utilitzat a escala de laboratori. L’autèntica innovació de Calpech es troba en el mètode de producció inventat, que ens permetrà produir mil tones a l’any d’aquestes nanopartícules a un preu deu vegades inferior a l’actual ».

Aquestes nanopartícules tenen aplicació en diferents sectors com la producció de biogàs, el seu ús com a fertilitzants o la descontaminació de sòls. En concret, l’EBT començarà pel sector de l’biogàs, en el qual han obtingut molt bons resultats en les proves de concepte realitzades.

L’empresa sorgeix per explotar els resultats obtinguts durant la tesi doctoral de Blanca Calderón i que estan protegits per patent. Els mètodes desenvolupats per Blanca permeten produir nanopartícules de ferro encapsulades en carboni a partir de la morca (residu de l’obtenció d’oli d’oliva).

Calpech s’ha constituït aquest dimarts amb la participació de la Universitat d’Alacant, representada per la rectora, Amparo Navarro, en qualitat de presidenta de la Fundació Parc Científic d’Alacant i Andres Fullana Font, catedràtic en Enginyeria Química, Yuriy Budy, estudiant de doctorat , Blanca Calderón Roca, doctora per la Universitat d’Alacant, Manuel Rodríguez Pastor, de el Departament d’Enginyeria Química i Agustín Lozano Morcillo, enginyer químic.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint