Compromís registra iniciatives en les Cambres per aclarir la Llei de Residus 7/2022 i evitar que se sancione la crema de llenya agrícola

Compromís presentarà en Congrés i Senat diferents iniciatives per a evitar que la crema de restolls i restes de poda que es produeix en les activitats agrícoles puga ser sancionada en aplicació de l’article 27.3 de la recentment aprovada Llei 7/2022, de 8 d’abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular.

Per als portaveus de Compromís en aquestes cambres, Joan Baldoví i Carles Mulet “no podem per una interpretació errònia de la Llei aplicar indegudament la mateixa i compulsar indegudament als nostres agricultors, provocant-los malestar i enuig; iniciant expedients sancionadors per una mala aplicació de la Llei”. Segons ha manifestat el diputat en el Congrés “les possibles sancions a agricultors que esporguen no poden ser més que un error en l’aplicació d’aquesta, perquè resulta impossible complir de la nit al dia amb aquesta restricció, per la qual cosa s’enfronten els agricultors a sancions de fins a 2.000 euros”.

Pel seu costat el senador Carles Mulet, ha recordat que “la crema de restolls i restes de poda és una pràctica ancestral realitzada in situ, que evita l’acumulació de material combustible que podria desencadenar incendis i no és fàcil evolucionar cap a un triturat de la mateixa a curt termini en aquestes activitats”, però adverteix que “la normativa no pot equiparar la crema de materials naturals com la llenya amb una altra classe de residus” i reclama una clarificació inequívoca d’aquest apartat de la Llei.

Per tot això, es proposa a la Cambra que aprove la següent proposta perquè la redacció continguda en l’art. 27.3 s’aplique en el sentit que “no continga una prohibició de les cremes agràries com s’han practicat i es practiquen en l’agricultura, sinó dels residus aportats per l’ésser humà a l’entorn agrari i silvícola per a realitzar la seua activitat com són envasos, plàstics i altres objectes que no han sigut generats per l’acció de la natura”. Aquesta pràctica es dóna en àmplies zones agrícoles amb cultius llenyosos com Andalusia, Múrcia, Catalunya o el País Valencià, on són freqüents les podes.

Propostes de la coalició sobre aquest tema

Compromís reclama que en aquells municipis on existisquen plans locals de crema es continuen autoritzant aquests subproductes naturals procedents del sector primari i que aquests s’excloguen de l’aplicació de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular.

Els valencianistes formalitzaran a més preguntes a l’Executiu, una PNL en el Congrés i Moció a Senat i una iniciativa legislativa en totes dues cambres, a més de facilitar l’aprovació de mocions als ajuntaments en aquest sentit.

També es proposa que s’inste al Govern perquè es concedisquen ajudes per a l’adquisició per ajuntaments o en règim comunal o col·lectiu de maquinària per a incentivar la trituració de restes agrícoles. A més, impulsar línies d’investigació perquè els centres d’investigació i experimentació al servei del sector agrari desenvolupen maquinària i una robotización adaptada a la tipologia d’explotacions agràries existents en el nostre territori. Especialment, perquè les xicotetes explotacions de muntanya i les abancalades els resulte viable i eficient poder triturar la poda i els restolls. Explotacions aquestes últimes, que necessiten una especial protecció perquè continue practicant-se l’agricultura ja que, a més d’evitar l’erosió i la pèrdua de sòl fèrtil, compleix una important funció mediambiental en la prevenció d’incendis en crear espais de cultius en mosaic entre zones forestals.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: