DestacatPolítica

Climent destaca que l’objectiu d’Economia és “aconseguir que el 2030 tots els municipis del territori valencià comptin amb comunitats energètiques locals”

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat en la presentació de el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals (CEL), elaborat pel Ivace, que “l’objectiu per 2030 és que tots els municipis de l’ territori valencià disposin de comunitats locals d’energia “.

Climent, que ha estat acompanyat per la directora general de Ivace, Júlia Company, ha destacat la necessitat d ‘ “abandonar un model en el qual la ciutadania té un paper de mers consumidors i consumidores, a un nou model en què són protagonistes, part activa que es beneficia de la generació, la distribució, la gestió i el consum d’energia a nivell local “.

En aquest sentit, ha afegit que el nou model energètic “a més de sostenible, ha de ser just i democràtic”. Per això, ha afirmat hem d’apostar per una “nova configuració de el model energètic, com les cooperatives energètiques o les comunitats energètiques en què es constitueix un nou mapa d’actors productors”.

A través d’aquest tipus de comunitats, la ciutadania es pot organitzar per produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seva pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres oa les localitats on es dugui a terme la seva activitat.

?

Aquest tipus de comunitats, segons el parer de l’conseller, “són essencials per a transformació de el model energètic, ja que persegueixen fins no només econòmics, sinó també fomentar la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brinden oportunitats d’ocupació, mantenint el valor de la generació de l’energia dins de la població local “.

Cal destacar que el Ivace ha estat pioner en la posada en marxa d’una línia específica d’ajuts a les comunitats energètiques que ja ha permès recolzar un total de set projectes d’energies renovables en comunitats locals d’energia i ha liderat tres manifestacions de interès per desenvolupar xarxes de comunitats locals d’energia.

Climent ha incidit que “tota aquesta feina i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals que avui veu la llum i que tracem com a objectiu de Consell en el Seminari de Dénia- Xàbia, celebrat el febrer de 2020 “.

El Pla de Foment de les Comunitats Energètiques, a què Ivace destinarà 20 milions d’euros, suposa en paraules de Climent “fer un pas més enllà i es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en el nostre territori i ens marca el camí a seguir en els propers anys; identificant els principals reptes i oportunitats, a el temps que estableix les principals línies d’actuació “.

A més de la inversió prevista pel Ivace, aquest pressupost es complementarà amb la captació de fons de l’Mecanisme de Recuperació i resiliència integrat en el Programa Next Generation EU, que té en la transició energètica un dels eixos principals per a la reactivació de l’economia.

Línies Estratègiques de el Pla

La directora general de l’Ivace, Júlia Company, ha explicat en la seva intervenció que el Pla contempla quatre grans línies estratègiques: fomentar l’interès de la societat en general i la seva implicació en la transició energètica i en particular en les CEL, capacitar els diferents agents que participen d’el model per facilitar el desenvolupament de noves CEL, facilitar el desenvolupament tècnic-administratiu i fomentar la cooperació, actuar com a catalitzador de sinergies.

Al voltant d’aquestes línies estratègiques s’articulen diferents mesures, que abasten des de campanyes de sensibilització i difusió, bonificacions tributàries a través d’l’IBI i altres taxes, o la creació d’una plataforma on queden registrades totes les superfícies públiques i privades utilitzables, així com la creació d’un observatori de barreres i treball normatiu, l’establiment de règims d’ajuda específics, amb finançament i ajudes a la instal·lació de sistemes de gestió de la demanda i la creació d’un “segell de verificació” de CEL, entre d’altres.

El Pla, ha assenyalat Company, “és el resultat d’un treball cooperatiu i col·laboratiu i ha comptat amb un grup de treball, en el qual estan representades administracions públiques, sector energètic, consumidors i cooperativisme que ens ha permès plasmar una visió compartida.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint