Carrasco insta a crear una Oficina Antiokupes d’ajuda als afectats i elaborar un protocol d’actuació davant de les ocupacions il·legals a la ciutat

La preocupació creixent per les okupacions il·legals d’habitatges a la ciutat de Castelló ha portat el Partit Popular a presentar una iniciativa al Ple ordinari de març en què proposa la creació d’una Oficina Antiokupes d’ajuda als afectats. De la mateixa manera, també cercarà el suport de la resta de grups per aprovar l’elaboració d’un protocol d’actuació davant de les ocupacions il·legals de la ciutat de Castelló.

El portaveu, Begoña Carrasco, explica que “aquest és un problema més d’inseguretat ciutadana que afecta tant els propietaris de l’immoble okupat, com la resta de veïns, havent de suportar comportaments incívics, baralles i amenaces, com han denunciat en moltes ocasions els residents a finques okupades del carrer Dean Martí, del carrer Borriol i al Raval Universitari od’habitatges de la Marjaleria. Cal recordar que la setmana passada es va produir un homicidi davant d’un edifici okupat del carrer Marqués de Salamanca en què un okupa en va matar un altre a cops quedant el cos sense vida al mig del carrer”, explica la portaveu del PP, Begoña Carrasco.”.

Segons dades de les plataformes d’afectats per okupacions il·legals, més del 80% no són de famílies necessitades. Està constatat que al voltant de l’ocupació il·legal hi ha organitzacions i màfies que cobren fins a 3.000 euros per facilitar okupacions, afavorint la comissió de fets delictius. I segons es desprèn de les dades oficials del Ministeri de l’Interior els okupes prenen gairebé mil habitatges a l’any a la Comunitat Valenciana. Del gener al setembre del 2021, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van tenir constància de 90 casos d’ocupació il·legal d’habitatges a la província de Castelló, és a dir, una mitjana de deu al mes. Es tracta d’una xifra similar a la registrada durant tot el 2020 (aquell any les denúncies van pujar a 134), però molt superior a les d’anys enrere.

Per Carrasco l’Ajuntament, com a institució més propera, “té mitjans i capacitat per ajudar a donar una resposta social a un problema que moltes vegades sobrepassa la capacitat dels propietaris o veïns afectats. Ajuntaments com el de Madrid ja s’han posat en marxa activant el denominat Pla Integral de Lluita contra l’ocupació il·legal, a més d’haver creat la denominada Oficina Antiokupas.

D’aquesta manera, insisteix: “Aquest és un pla i un servei que també s’hauria de posar a disposició dels castellonencs amb la finalitat de resoldre el problema social i donar confiança i tranquil·litat als veïns de la capital. Proposem l´elaboració d´un protocol en matèria d´ocupacions il·legals per als habitatges del parc públic immobiliari municipal, amb mesures generals i específiques que abasten tant la vigilància preventiva com actuacions de recuperació. I l’elaboració d’un protocol d’intermediació per ajudar els propietaris privats afectats per una ocupació a recuperar l’ús efectiu del vostre habitatge, alhora que els ocupants puguin tenir una solució habitacional sempre que estiguin una situació de vulnerabilitat acreditada”.

Finalment, la iniciativa dels Populars també insta el govern municipal a signar un conveni de col·laboració amb l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Castelló, a fi que l’Ajuntament s’impliqui econòmicament en la prestació de serveis d’assessorament jurídic, per part dels col·legiats, a propietaris o comunitats de veïns afectats. Un conveni en la mateixa línia que ja existeix per al cas dels desnonaments, per tal de cobrir tot l’espectre de problemes existents a l’àrea de la propietat d’un habitatge.

Informació i Foto: PP Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: