Carlos Mazón anuncia la bonificació del 99% de l’impost sobre Successions i Donacions

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que el Ple del Consell ha aprovat iniciar la tramitació amb caràcter urgent del projecte de llei que permetrà aplicar la bonificació del 99% sobre lʻimpost de Successions i Donacions.

El cap de l’Executiu valencià ha realitzat aquest anunci després de la celebració del primer Ple del Consell de la XI legislatura de la Comunitat Valenciana, que s’ha reunit aquest divendres al Museu Arqueològic d’Alacant MARQ.

Segons ha explicat a la seva intervenció, la reducció de l’impost tindrà efectes des del 28 de maig del 2023 i la màxima bonificació s’aplicarà en el cas que la successió o donació es realitzi en benefici de fills i filles, cònjuges, i pares i mares.

Mazón ha destacat que l’objectiu d’aquesta mesura és reduir la càrrega impositiva per evitar que una herència es converteixi en un “greu perjudici econòmic per a moltes famílies, que han de fer front al seu pagament, sense que l’herència suposi cap benefici econòmic o un increment real en el seu patrimoni”. Així mateix, ha assegurat que de vegades aquest impost condiciona o limita el comportament de les persones contribuents en qüestions com lestalvi o la inversió.

El cap del Consell també ha assegurat que es tracta d´un impost que grava la transmissió del patrimoni i les rendes que ja han tributat abans conforme a la seva naturalesa, per la qual cosa ha incidit que la mesura aprovada comporta que “mai més tornarem a pagar dues vegades per l´esforç i el sacrifici de tota una vida”.

Durant la seva intervenció, Mazón ha explicat que, especialment des del 2017, i per tal de maximitzar la finalitat recaptatòria de l’impost, la bonificació existent s’ha vist reduïda. Actualment s’hi aplica, amb caràcter general, un 50%, percentatge que arribarà al 99% amb l’aprovació del nou projecte de llei.

En aquest sentit, el Consell ha realitzat l’encàrrec a la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública de l’inici de la tramitació del procediment d’elaboració del projecte de Llei de modificació de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, per la qual es regula el tram autonòmic de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, pel que fa a les Successions sobre les que se’n fa,

Reactivació econòmica i reducció de renúncies

El president ha indicat que la supressió de l’impost “provocarà la reactivació de l’economia i la posada al mercat del patrimoni que, principalment, sol ser immobiliari”, fet que afegit a la reducció de la despesa política compensarà els efectes sobre els ingressos públics.

Mazón ha considerat que aquest impost grava “el fet de la mort”, per la qual cosa “no sembla just ni digne”. A més, ha explicat que les renúncies a herències han augmentat un 24% durant el primer trimestre del 2023, cosa que ha suposat que 1.558 valencians hagin renunciat a aquest patrimoni. Aquesta xifra s’eleva fins a les 20.862 renúncies a la Comunitat Valenciana durant la legislatura passada.

Reducció de lestructura del Consell

D’altra banda, el president ha assenyalat que s’ha adonat al Consell del decret que estableix la nova composició i l’estructura de les diferents conselleries i que, tal com va anunciar, suposa un estalvi de la despesa política que constitueix una prioritat per al Consell.

El nombre de consellers, secretaris autonòmics i sotssecretaris passa de 55 a 46, cosa que segons ha recordat, suposarà un estalvi de 3 milions d’euros durant la legislatura. A més, ha incidit que també es reduirà el nombre de directors generals, personal eventual i “l’optimització del sector públic”.

La nova estructura queda organitzada de la manera següent: Presidència de la Generalitat compta amb les secretaries autonòmiques de Relacions Institucionals i Transparència; Gabinet del President i Comunicació; Presidència; i Advocat o Advocada General de la Generalitat.

La Vicepresidència Primera i la Conselleria de Cultura i Esport compta amb la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport, mentre que la Vicepresidència Segona i la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge té la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat; la Secretaria Autonòmica de Família i Serveis Socials; la Secretaria Autonòmica del Sistema Sociosanitari i la Secretaria Autonòmica dHabitatge.

A la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública s’hi integren les secretaries autonòmiques d’Hisenda i Economia; Finançament; Administració Pública; i Intervenció General.

La Conselleria de Justícia i Interior compta amb la Secretaria Autonòmica de Justícia i la Secretaria Autonòmica de Seguretat i Emergències. Per part seva, la Conselleria de Sanitat disposa de la Secretaria Autonòmica de Sanitat i la Secretaria Autonòmica de Planificació, Informació i Transformació Digital.

La Conselleria dEducació, Universitats i Ocupació està integrada per les secretaries autonòmiques dEducació; Universitats; i Ocupació. I la Conselleria dAgricultura, Ramaderia i Pesca compta amb la Secretaria Autonòmica dAgricultura, Ramaderia i Pesca.

La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori integra la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient i Territori i la Secretaria Autonòmica dInfraestructures i Transports.

Finalment, la Conselleria dInnovació, Indústria, Comerç i Turisme compta amb la Secretaria Autonòmica dInnovació; la Secretaria Autonòmica dIndústria, Comerç i Consum i la Secretaria Autonòmica de Turisme.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: